OECD 2024 raporuna göre Türkiye yaşam memnuniyetinde son sırada

Türkiye, yaşam memnuniyetinde 41 ülke arasında son sırada yer alırken, cinsiyet eşitsizliği ve gıdaya erişim gibi önemli konularda da olumsuz sıralamalarda bulunuyor.

OECD'nin üye ve bağlı ülkelerinin 80 farklı parametre üzerinden değerlendirildiği 'How's Life? 2024' raporu, Türkiye için kaygı verici veriler sunuyor.

Yaşam Memnuniyeti Sonuncusu

OECD ülkelerinde genel yaşam memnuniyeti ortalama puanı 6,7 iken, Türkiye'nin puanı 4,9. Bu sonuç, Türkiye'nin yaşam memnuniyeti açısından 41 ülke arasında son sırada yer almasına neden oldu.

Sosyal Adalet ve Cinsiyet Eşitsizliği

Türkiye, sosyal adaletsizlikte sondan ikinci sırada bulunurken, cinsiyet eşitsizliği sıralamasında da 41 ülke arasında sonuncu oldu.

Eğitimde ve Gıdaya Erişimde Zorluklar

OECD ülkeleri arasındaki 15 yaşındaki öğrencilerin gıdaya erişimi konusunda Türkiye en kötü durumda. Son 30 günde haftada en az bir gün yemek yiyemeyen öğrencilerin oranı, Türkiye'de yüzde 20'ye çıkarken, OECD ortalaması sadece yüzde 8. Eğitimde ise Türkiye, PISA raporlarına göre matematik ve fen bilimleri alanında 462 puanla sondan 7. sırada yer aldı.

Çevresel Sorunlar ve Sağlık

Türkiye, hava kirliliğinde PM2.5 seviyeleriyle 27.1 mikrogram ile OECD ülkeleri arasında sondan üçüncü sırada bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği 10 mikrogramlık yıllık kılavuz sınırının çok üzerinde bir seviyede bulunması, çevresel sağlık açısından ciddi endişelere yol açıyor.

Yaşam Süresi ve Ekonomik Durum
Ortalama yaşam süresi Türkiye'de 78,6 yıl olarak belirlendi ve bu rakamla 41 ülke arasında 30. sırada yer alıyor. Türkiye'nin hane halkı net serveti ise 38 ülke arasında sondan 5. sırada bulunuyor, bu da ailelerin varlıklarının çok düşük olduğunu gösteriyor.

İstihdam ve Çalışma Koşulları

Türkiye, istihdam oranında da 41 ülke arasında sondan ikinci sırada yer alırken, çalışanların yüzde 25'i uzun çalışma saatleriyle ücretli işlerde çalışmak zorunda.

Bu rapor, Türkiye'nin yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve sosyal adaletin sağlanması için daha fazla politika üretmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme