Öğrencilere 'sahte rapor' düzenlendiği iddiasına soruşturma

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin, özel eğitime ihtiyaç duymayan çocuklara sahte rapor düzenleyerek devletten ödenek almak için ilkokullara kaynaştırma öğrencisi olarak gönderdiği iddia ediliyor.

Bursa'nın Yenişehir ilçesinde bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin, özel eğitime ihtiyaç duymayan çocuklara sahte rapor düzenleyerek devletten ödenek almak için ilkokullara kaynaştırma öğrencisi olarak gönderdiği iddia ediliyor. Bu durum, Süleymanpaşa İlkokulu Müdürü İsmail Can'ın yaptığı suç duyurusu üzerine gündeme geldi. Bursa Valiliği ve Yenişehir Cumhuriyet Savcılığı, iddialarla ilgili idari ve adli soruşturma başlatırken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü de iki müfettiş görevlendirdi.

Süleymanpaşa İlkokulu Müdürü İsmail Can, okula kaynaştırma öğrencisi olarak gönderilen özel gereksinimli öğrencilerin sayısındaki artıştan şüphelenerek inceleme başlattı. İddiaya göre, ilçedeki üç özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden biri, özel eğitime ihtiyacı olmayan çocuklar için sahte raporlar düzenleyerek devletten öğrenci başına aylık 7 bin 200 TL ödenek alıyordu. Bu sahte rapor düzenlenen öğrencilerden bazıları, Süleymanpaşa İlkokulu'na da kaynaştırma öğrencisi olarak gönderildi.

Işık Can, Türkiye'deki özel eğitim öğrencileri oranının %3 olduğunu belirterek, kendi okulunda %10 oranında raporlu öğrenci bulunduğunu vurguladı. Mayıs ayında suç duyurusunda bulunmasının ardından, Bursa Valiliği soruşturma başlattı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri inceleme yapmak üzere görevlendirildi.

Müfettişler, rehabilitasyon merkezinin sahibi Psikolojik Danışman ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Ö.T., okul müdürü İsmail Can, veliler ve öğrencilerle görüştü. Taraflar arasında çelişkili ifadeler ortaya çıkarken, rehabilitasyon merkezindeki evraklarda yapılan incelemelerde ise şu ana kadar bir suç unsuruna ulaşılmadığı belirtildi.

Can, “Sınıf öğretmeninin bir çocuk hakkında rapor kaldırma talebi olduğunu ancak özel eğitim merkezi yöneticisinin buna karşı çıktığını” ifade etti. Ayrıca, bazı velilerin rehabilitasyon merkezi tarafından baskı gördüğünü ve tehdit edildiklerini belirtti. Velilerden bazıları, rehabilitasyon merkezinin kayıtlarını silmelerine izin vermediğini ve tehdit edildiğini aktardıklarını söyledi.

Işık Can, bazı velilerin bakım maaşı almak için sahte rapor düzenleme suçuna ortak olduklarını öne sürdü. Çocukların engelli olmadığı halde engelli gösterildiğini, doktor önünde tembih edilerek rapor çıkarıldığını ifade etti. “Bir çocuk dışarıda çok güzel konuşurken, odama girdiğinde sustu” şeklinde doktor raporları bulunduğunu iddia etti.

Ayrıca, bazı doktorların kurumla anlaşmalı olarak sağlam çocuklara sahte raporlar çıkardığı iddiaları gündeme geldi. Işık Can, bu durumun denetlenmesi gerektiğini savundu.

Rehabilitasyon merkezi sahibi Ö.T., hakkındaki suçlamaları reddetti ve okul müdürü İsmail Can hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Ö.T., “İtibar suikastına maruz kalıyoruz” diyerek, kendi kurumlarının yasalar çerçevesinde faaliyet gösterdiğini vurguladı.

memur5.com

Bakmadan Geçme