Öğrencilerin staj ücretleri mahkemelere mi taşınıyor?
Yurt genelinde özel ya da devlete bağlı meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, okullarında eğitim gördükleri dalların durumlarına göre eğitimlerinin bir kısmını teorik, bir kısmını ise beceri eğitimi adı altında işletmelerde yapmaktadırlar.
Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli yönetmelik ya da yönergeleri doğrultusunda beceri eğitimi gören yani işletmelerde çalışan öğrenciler kimi illerde 11. ve 12. sınıfların tamamı ücret alırken, birçok ilde ise 11. sınıflar ve 12. sınıfların da çoğu iletmelerden ücret alamıyorlar.
Son günlerde kulaktan kulağa dolaşan bazı söylemler ise kafaları tamamen karıştırmakta. Bazı duyumlara göre durumun adli mercilere taşınması durumunda eğer açılan davaların lehte karar verilmesiyle mezun olanlar dahil geçmiş yılların da ödenmeyen maaşları öğrencilere ödenebileceği yönünde.
O zaman;
-Kimler mahkemeye başvurabilir?
-Geçmişe yönelik kaç yıl ücret alınır?
-Mahkeme masrafı ne kadardır ve kim ödemelidir?
-Öğrenciler okullarını mı, Milli Eğitim Bakanlığını mı, yoksa çalıştıkları yani beceri eğitimi gördükleri işletmeyi mi mahkemeye vermeli?
-Öğrencilerin imzaladığı sözleşmelerin hükmü nedir?
-3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu geçerliliğini yitirdi mi?
-Öğrencilerle ilgili son düzenleme nedir?
ve ……..
Bu ve buna benzer bir çok soru gerek öğrenciler gerekse veliler tarafından merak edilen konular arasında.
Milli Eğitim Müdürlüklerine ya da okullara yapılan bireysel başvuruların pek sonuç bulmaması nedeniyle öğrenci velileri, 'haklarımız iade edilmeli' yönündeki yaklaşımlarından dolayı konu adli mercilere taşındı bile.
İşletme, okul ve öğrenci üçgeninde çözüm bekleyen staj yani beceri eğitimi yapan öğrencilerin talepleri ise, çeşitli meslek ve iş risklerine rağmen işletmede çalışmak suretiyle alın teri dökmenin karşılığını maddi olarak elde etme yönünde.
Bazı Milli Eğitim Müdürliklerinin yayınladıkları yazılar, öğrencilerin bu taleplerini karşılamalarına yardımcı olması yönünde kolaylık sağlıyor.
İLGİLİ YAZIYI İNDİR