'Öğretmen atamalarında mülakat değil KPSS puanı esas alınmalı'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

TBMM Genel Kurulunda geçen hafta görüşmelerine önceki yasama döneminde kaldığı yerden devam edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 3 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere disiplin hükümleri uygulanacak, başarı belgeleri verilecek. Teklifin görüşülmesine 8 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanacak Genel Kurulda devam edilecek. Teklifi öğretmen sendikalarının tepkisi dinmiyor.

Türkiye Kamu-Sen Konfederasyonuna bağlı Türk Eğitim-Sen de teklifi ilişkin eleştiri ve önerilerini gündeme taşımaya devam ediyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Geylan, öğretmenlerin yer değiştirmesiyle ilgili düzenlemelerin eksik olduğunu belirterek, başta mazeret tayinleri olmak üzere çeşitli konulardaki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Kariyer Düzenlemeleri ve Sınav Uygulamalar

Geylan, öğretmenlerin kariyer düzenlemelerinin sınavla yapılmasının uygun olmadığını, bu nedenle hizmet yılına dayalı bir sistemin benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Kanun teklifinde, Türk Eğitim-Sen'in bu konuda uzun yıllardır dile getirdiği görüşlerin karşılık bulduğunu ve sınav uygulamasının kaldırıldığını aktardı. Ayrıca, öğretmenlerin başöğretmen olabilmesi için uzmanlıkta bekleme şartlarının azaltılmasının önemine dikkat çekti.

Eğitim Çalışanlarına Yönelik Şiddet

Geylan, eğitim çalışanlarına yönelik şiddetle mücadelede atılması gereken adımlara da değindi. Teklifin yasalaşması durumunda, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında faillerin cezasının artırılacağına dikkat çeken Geylan, bu durumun uzun zamandır devam eden bir sorun olduğunu ifade etti. Şiddete karşı alınacak yasal tedbirlerin, eğitim çalışanlarının güvenliğini artıracağını belirtti.

Yönetici Atama ve İstihdam Sorunlar

Geylan, öğretmenlerin yer değiştirmesiyle ilgili yönetici görevlendirme süreçlerinin de kanunda yer alması gerektiğini savundu. Liyakat ve ehliyete dayalı bir yönetici atama sisteminin oluşturulması gerektiğini dile getiren Geylan, öğretmenlerin atamalarının mülakat olmadan, yalnızca KPSS başarıları esas alınarak yapılmasını istedi.

Talepler ve Gelecek Beklentileri

Ayrıca, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik uygulamalarının kaldırılmasını, tüm öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesini talep etti. Geylan, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleyecek Milli Eğitim Akademisi'nin yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Aday öğretmenlerin eğitiminin 1 yıl sürmesinin uygun olmadığını, bu sürecin 3 ayla sınırlandırılması gerektiğini ifade etti. Geylan, "Öğretmen adaylarımız 1 Eylül'de göreve başlatılmalıdır" diyerek sürecin hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Geylan, Türk Eğitim-Sen olarak, öğretmenlerin haklarının korunması ve meslektaşların beklentilerinin karşılanması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Bu kapsamda, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun daha fazla kazanımla düzenlenmesi için gerekli çalışmalara öncülük edeceklerini sözlerine ekledi.

memur5.com

Bakmadan Geçme