Öğretmen atamalarındaki mülakat çıkmazı: MEB ne yapmak istiyor?
Milli Eğitim Bakanlığı, mülakat sonuçlarını açıklamak için Danıştay'dan çıkacak kararı bekliyor uzmanlar ise Bakanlığın asıl amacının zaman kazanmak olduğunu belirtiyor.
Milyonlarca öğretmen adayını yakından ilgilendiren mülakat süreci, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türk Eğitim-Sen'in açtığı davalar nedeniyle belirsizliğini koruyor.
Karar gazetesinden Seda İncirkuş'un haberi...
Sözleşmeli öğretmen atamalarında yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS ağırlığını getiren yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay'a başvuran CHP ve Türk Eğitim-Sen, mülakatların adil olmadığını savunarak, yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mülakat sonuçlarının açıklanmasının, Danıştay'dan çıkacak karara bağlı olduğunu ifade ederken, Eğitimci Cüneyt İltuş, Bakanlığın aslında bu süreçte zaman kazanmaya çalıştığını iddia etti.
Mülakat Sürecinde Şaibeler ve Bakanlığın Tutumu
Eğitimci Cüneyt İltuş, KARAR'a verdiği demeçte, mülakat sürecinin başından beri denetlenemediğini ve kontrol altında ilerleyemediğini söyledi. İltuş, “Bazı mülakat komisyonlarının süreci 10-15 dakika gibi kısa sürelerde tamamladığına dair bilgiler alıyoruz. Normalde mülakatların süresi en fazla 45 dakika olmalı. Ancak bazı noktalarda kamera kaydı bile başlatılmamış, adaylara ‘Sen zaten kontenjandasın, bu süreci geçeceksin' gibi güvenceler verilmiş,” diyerek sürece dair endişelerini dile getirdi.
Danıştay Kararını Beklemek Gerçekçi mi?
İltuş'a göre, Bakan Tekin'in Danıştay kararını beklemesi, mülakat sürecini geciktirmek amacı taşıyor olabilir. “Davalar mülakatlardan önce açılmıştı. Eğer Bakan, Danıştay'ın iptal kararı verebileceğini öngörüyorsa, mülakatları başlatmamalıydı. Bu durumda mülakatlar yeniden yapılmalı,” dedi.
Ücretli Öğretmenlik: Ucuz İşgücü Eleştirisi
Ücretli öğretmenlik uygulamasına da değinen İltuş, bu sistemin kadrolu öğretmen açığını kapatmak için ucuz işgücü olarak kullanıldığını belirtti. “Ücretli öğretmenler ders ücreti karşılığında çalışıyor, tatil dönemlerinde maaş alamıyor ve asgari ücretin bile altında kalıyorlar. 45 bin öğretmen ataması yapılmasına rağmen, bu yıl da 65 binden fazla ücretli öğretmen çalıştırılacak,” dedi.
Danıştay'ın Kararı Bekleniyor
Milli Eğitim Bakanlığı, mülakat sonuçlarını açıklamadan önce Danıştay'ın vereceği kararı beklemeye devam ediyor. Danıştay'ın adli tatilin ardından 1 Eylül'de çalışmalarına başlamasıyla, öğretmen adayları için kritik bir süreç başlamış oldu. Bakanlığın mülakat sonuçlarını ne zaman açıklayacağı ise belirsizliğini koruyor.
Milyonlarca öğretmen adayı, sürecin adil bir şekilde sonuçlanmasını beklerken, Danıştay'ın vereceği karar, atama sürecinin seyrini belirleyecek.