Öğretmenlerin mesleki çalışmalarında bilmediklerimiz

Okullar tatil oldu. Ama öğretmenler mesleki çalışma adı ile yada seminerler adı altında okullara gitmeye devam ediyor.

Bu mesleki çalışmalar okul ortamının dışında yapılabilir mi? İnsanın aklına gelmiyor değil.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından 8 Haziran 2016 tarihli yazı ile öğretmenlerin ilk hafta kendi okullarında, 2. hafta ise istedikleri okulda Mesleki Çalışma yapabileceklerine dair rezmi yazı yayımlandı.

İlgili resmi yazıda 'Öğretmenlerimiz mesleki çalışmalarının ilk haftasında okul müdürlüğünce hazırlanan program çerçevesinde kendi okullarında bu çalışmalarını yapacaklar. İkinci haftasında ise il ilçe milli eğitim müdürlüklerince hazırlanan programa göre belirli merkez yada merkezlerde alanları ile ilgili mesleki eğitime tabi tutulacaklardır. Öğretmenlerimiz istemeleri halinde ikinci hafta yapılacak eğitimleri farklı illerde ve ilçelerde alabileceklerdir. Farklı il ve ilçelerdeki çalışmalara katılacak öğretmenler katılacakları il ve ilçeyi önceden okullarına dilekçe ile bildirecekler ve katıldığı mesleki çalışmayı belgelendirileceklerdir.' denildi.

Diğer yandan asıl yönetmeliği incelediğimizde daha farklı bir durum ortaya çıkıyor.

 

7 Eylül 2013  CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 28758

YÖNETMELİK

Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 87- (1) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde kadrolarının bulunduğu/görevlendirildikleri okulda mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı okul müdürlüğünce hazırlanır ve çalışma öncesinde yönetici ve öğretmenlere duyurulur.

(2) Bu çalışmalarda;

a) Yönetici ve öğretmenlerin; genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon konularında, bilgilerini arttırıcı faaliyetler yapılır.

b) Yeni beceriler kazandırmaya, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmaya, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programlar hazırlamaya yönelik faaliyetler yapılır.

c) Öğretim programları, mevzuat ve uygulamalarla ilgili inceleme ve değerlendirme yapılır.

ç) Öğretmenler Kurulu, zümre öğretmenler kurulu toplantılarıyla bunlarla ilgili iş ve işlemler yapılır.

d) Eğitim ve öğretim yılı değerlendirmesiyle yeni öğretim yılında uygulanacak yıllık çalışma programı, iş takvimi ve iş bölümüyle ilgili hazırlıklar yapılır.

(3) Mesleki çalışmalardan azami verim elde edilebilmesi için okulun ve çevrenin ihtiyaçlarına göre, eğitim ve öğretimle ilgili diğer konularda da mesleki çalışma yapılabilir. Bu çalışmalar okul ortamının dışında ilgili eğitim ortamları veya işletmelerde de yapılabilir.

(4) Mesleki çalışmalarda ödenecek ücretle ilgili hususlarda 1/12/2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar doğrultusunda işlem yapılır.

Bakmadan Geçme