'Öğretmenlik Meslek Kanunu bu kez beklentiyi karşılamalı'

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-SenGenel Başkanı Ali Yalçın, Yalçın sendika olarak önerilerini MEB'e sunduklarını ve olumlu değişiklikleri destekleyeceklerini bildirdi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-SenGenel Başkanı Ali Yalçın, Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının TBMM Genel Kuruluna sevk edileceğini hatırlatarak kanunun öğretmenlerin haklı beklentilerini karşılaması gerektiğini vurguladı. Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sendika olarak önerilerini Bakanlığa sunduklarını ve olumlu değişiklikleri destekleyeceklerini belirtti.

Yalçın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin haklı ve yerinde beklentilerini karşılayan bir içerikle, öğretmenlik mesleğini tanımlayan ve düzenleyen bir muhtevayla çıkarılmalıdır. Sendika olarak eğitimin paydaşı ve yetkili sendika olmanın gereğini yerine getirerek, olması gereken bir meslek kanunu taslağı örneğini Bakanlığa sunarak, bu konudaki her türden olumlu ve kabulü mümkün kanuna, değişikliğe gerekli desteği vereceğimizi ifade ettik."

**Adını Hak Eden Bir Meslek Kanunu İçin Gereklilikler**

Yalçın, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir kanunun şu unsurları içermesi gerektiğini vurguladı:
- Öğretmenlik mesleğini düzenlemeli, öğretmenliğin hak, yetki, görev ve sorumluluklarını öğretmen özerkliği ve öğretme özgürlüğü ekseninde ele almalı.
- Öğretmen atama sürecindeki mülakata yer vermemeli, adil bir sistem olmalı.
- Kariyer basamakları ilerleme sürecinde, 5 hizmet yılını tamamlayanlara uzman öğretmen, 10 hizmet yılını tamamlayanlara başöğretmen olma hakkı tanımalı.
- Eğitimciye yönelen şiddete karşı faili cezalandıran ve caydıran yaptırımlar ve tedbirler getirmeli.
- Öğretmen iken çeşitli idari görevlerde bulunanlara uzman öğretmenlik/başöğretmenlik hakkı tanımalı.
- Sözleşmeli öğretmenliği ortadan kaldırarak kadrolu öğretmen istihdamını esas almalı.
- Sözleşmeli öğretmenlere mazerete ve isteğe bağlı yer değişikliği hakkı tanımalı.
- Eğitim kurumu yöneticiliğini kadro güvencesine kavuşturmalı.
- Ek ders ücretlerinde anlamlı bir artış sağlamalı.
- Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan yönetici ve öğretmenlere ilave mali haklar getirmeli.
- Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim kurumu yöneticileri ve öğretmenlere ödenecek net aylık ücretin, resmi okullardaki dengi yönetici ve öğretmenlerden az olamayacağını garanti etmeli.
- Terör eylemleri veya terörle mücadele sırasında vefat eden, yaralanan veya engelli hale gelen Bakanlık personeli hakkında görev malullüğü, vazife malullüğü hakkı tanımalı.
- Öğretmenlerin ve Bakanlık çalışanlarının konut/lojman sorununa çözüm getirmeli.

Yalçın, öğretmenlerin moral ve motivasyonunu zedeleyecek, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliği sona erdirmeyen, öğretmen açığı ve atama bekleyen öğretmen adaylarının sorunlarına çözüm getirmeyen bir kanunun toplumsal kabul görmeyeceğini ifade etti. "Eğitimcinin ve öğretmenin mali hakları bütçe gereklerine ve tasarruf tedbirlerine kurban edilmemeli; bu defa meslek kanunu beklentiyi karşılamalıdır," dedi.

memur5.com

Bakmadan Geçme