Öğretmenlik Meslek kanunu teklifinin 25 maddesi kabul edildi

Teklifin bu hafta Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşması bekleniyor.

TAKİP ET

Önceki yasama döneminde yarıda kalan ve TBMM Genel Kurulu'nda, geçen hafta görüşmelerine kaldığı yerden yeniden başlanan ve 42 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi'nin 25 maddesi kabul edildi. Teklifin bu hafta Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaşması bekleniyor.

Kabul edilen maddelere göre, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilecek.

Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak niteliklerle öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenecek.

Hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek ve süresi 4 dönem olacak. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre 3 dönem olarak uygulanabilecek. Hazırlık eğitimine alınacakların belirlenmesinde, Türk vatandaşı olma, kamu haklarından mahrum bulunmama gibi şartlar aranacak. Ayrıca, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

Hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az iki yazılı sınav yapılacak ve not ortalaması 60 ve üzerinde olanlar başarılı sayılacak. Teorik derslerden başarısız olanlara ek sınav hakkı verilecek.

Hazırlık eğitimine devam zorunlu olacak ve sağlık mazeretleri dışında 10 güne kadar izin verilebilecek. Hazırlık eğitimine alınacak adaylar arasından, herhangi bir şartı taşımadığı sonradan anlaşılanların Akademi ile ilişiği kesilecek.

Öğretmen adaylarının disiplin cezaları da belirleniyor. Örneğin, derslerin düzenini bozmak, sınavlarda kopya çekmeye teşebbüs etmek gibi davranışlar kınama cezası gerektirecek.

Genel Kurulda kabul edilen önerge ile öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde yapılacak ödemede iyileştirmeye gidildi ve ödemeye esas olan gösterge rakamı 18 bin 650'den 23 bin 310'a yükseltildi.

Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar, Devlet Memurları Kanunu kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek. Sözleşmeli öğretmenlerin eğitim kurumlarına yerleştirilmeleri atamaya esas başarı puanı esas alınarak yapılacak. Ayrıca, yerleştirildikleri eğitim kurumlarında mazeretsiz olarak göreve başlamayanlar, yeniden başvuruda bulunamayacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme