Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin 6 maddesi daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddelerde Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması hususu da var.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifinin 6 maddesi daha kabul edildi. Kanunun kabul edilen maddeleri, öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve mesleki gelişim süreçlerine dair önemli düzenlemeler içeriyor.

Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu kuruluyor

Kabul edilen maddeler arasında Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması da yer alıyor. Akademi, öğretmenlerin eğitimini, mesleki gelişimini ve yeterliklerini belirleyecek bir kurum olarak yapılandırılacak. Ayrıca Akademi, öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimi programlarını hazırlayacak ve uygulayacak. Akademinin giderleri Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

Milli Eğitim Akademisi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yeterlikleri belirleyecek ve gelişen şartlara göre güncelleyebilecek. Ayrıca özel öğretim kurumlarında görev yapan personele de eğitim verebilecek.

Kabul edilen maddelere göre, Akademi'nin faaliyetlerini izlemek ve yönlendirmek üzere 7 kişiden oluşan "Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu" kurulacak. Bu kurul, Milli Eğitim Bakanı veya görevlendireceği bir bakan yardımcısının başkanlığında, Akademi Başkanı, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, bir YÖK üyesi ve üniversitelerden seçilen temsilcilerden oluşacak. Kurul yılda en az iki kez toplanacak.

Akademik Kurul'un görevleri ve yapısı

Akademinin yönetiminden sorumlu olacak "Akademik Kurul" ise bir başkan ve 10 üyeden oluşacak. Bu kurul, öğretmen ve yöneticilerin sahip olması gereken yeterlikler ve Akademi'nin yıllık çalışma planını hazırlayarak Milli Eğitim Bakanlığı'na sunacak. Ayrıca, Akademik Kurul, Akademi tarafından verilen çıkarma cezalarına yönelik itirazları da değerlendirecek.

Personel istihdamı ve eğitim yükümlülükleri

Milli Eğitim Akademisi'nde, memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçi istihdam edilebilecek. Akademide görev alacak profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi unvanına sahip kişiler, haftada en az 10 saat ders vermekle yükümlü olacak ve haftada en fazla 20 saate kadar ek ders ücreti alabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler sürerken Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, oturumu 10 Ekim 2024 Perşembe saat 14.00'te devam etmek üzere kapattı. Teklifin görüşülmesine bugün devam edileek. Teklifin bugün parlamentodan geçerek yasalaşması bekleniyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme