Öğretmenlikte yeni dönem: Akademi eğitimi zorunlu hale geliyor
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile artık fakülte mezunu olmak ve KPSS'yi kazanmak yeterli olmayacak. Milli Eğitim Akademisi'nde 550 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayanlar atanacak.
Öğretmenlik mesleğinde köklü bir değişim öngören Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifi, 10 Ekim'de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenleme ile öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi'nde eğitim almaları ve başarılı olmaları şartı getirildi. Bundan böyle, eğitim fakültesinden mezun olup KPSS'yi kazanmak tek başına öğretmenlik için yeterli olmayacak. Akademi, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini artırmayı ve kariyer basamaklarında ilerlemelerini desteklemeyi hedefliyor. Akademi'deki 550 saatlik eğitim programını başarıyla tamamlayanlar öğretmen olarak atanabilecek.
Yeni düzenlemeye göre, öğretmen adayları Milli Eğitim Akademisi'nde 550 saatlik bir programda hem teorik hem de uygulamalı eğitim alacak. Eğitim süresi adayların mezun oldukları programa göre 3 veya 4 dönem olarak belirlenecek. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylar öğretmenlik mesleğine atanabilecek.
Akademi eğitim sürecinde adaylar devlet memuru olarak kabul edilmeyecek ancak emeklerinin karşılığı olarak 23 bin TL civarında bir ödeme yapılması planlanıyor. Ayrıca, YÖK ile yapılacak iş birliği kapsamında üniversitelerden eğitimciler Akademi'de uygulama öğretmeni olarak görev alacak.
Akademi fikrine karşı çıkan bazı eğitimciler, bu düzenlemenin eğitim fakültelerinin işlevini yitirmesine yol açabileceğini savunuyor. Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Yıldız, “Akademi'nin açılmasıyla öğretmen yetiştirme sistemine son nokta konuldu. Bu, eğitim fakültelerinin anlamını yitirdiği anlamına geliyor” dedi. Eğitimci Doç. Dr. Yusuf Kızıltaş ise Akademilerin kalıcı olmayacağını düşündüğünü belirtti.
Hazırlık eğitimine katılacak öğretmen adaylarında aranan şartlar arasında Türk vatandaşı olmak, kasten işlenen suçlardan ceza almamış olmak ve sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmaya engel bir durumu bulunmamak yer alıyor. Adayların, Bakanlıkça belirlenen sınav puanına sahip olmaları da gerekiyor.
Milli Eğitim Akademisi'nin merkezi Ankara'da kurulacak ve taşrada da hizmet içi eğitim birimleri olacak. Akademi'nin işleyişi için gerekli ödenekler Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.