Ölen kişinin aylığına bloke konulabilir mi?
Bir kişi, annesinin 19 Mayıs'ta hayata gözlerini yumduğunu, babasından bağlanan ölüm aylığının her ayın 23'ünde yattığını bildirdi. Annesinin vefatından sonra 23 Mayıs'ta maaşının bankaya yattığını ancak bloke konulduğunu ve ödeme yapılmadığını bildirerek "Annemin yaşadığı döneme ait maaşın ödenmesi gerekmez mi? Bu durumda ne yapılmalı? Ölüm ödeneğini varisler alabilir mi? Başvuruyu nereye yapmalıyız?" sorusunu yöneltti.
Soruyu Habertürk'ten Ahmet Kıvanç yanıtladı.
Kıvanç'ın dile getirdiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli maaşlarını peşin olarak yatırır. 23 Mayıs'ta yatırılan maaş, 23 Mayıs - 22 Haziran dönemi içindir. Anne hayattayken 23 Nisan'da ödenen maaş ise 23 Nisan - 22 Mayıs 2024 dönemine aitti.
Eğer anne 19 Mayıs yerine 23 Mayıs'ta vefat etmiş olsaydı, banka maaşa bloke koyamazdı ve maaş varislerine ödenirdi.
Cenaze yardımı olarak bilinen cenaze ödeneği, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu vefat edenler ile sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı alırken vefat edenlerin yakınlarına verilir. Ayrıca, en az 360 gün prim ödemesi yapılmış olan kişilerin yakınlarına da cenaze ödeneği verilir. 2024 yılı için cenaze ödeneği tutarı 3.385 TL'dir.
Cenaze ödeneği, sırasıyla vefat eden kişinin eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa anne babasına, onların da yokluğu durumunda kardeşlerine verilir. Bu ödenek bu şekilde ödenemezse ve cenaze gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldıysa, belgelenmiş masraflar bu kişilere ödenir.
Anne, kendi çalışmasından dolayı emekli olsaydı vefatının ardından cenaze ödeneği verilirdi. Ancak anne ölüm aylığı aldığı için varislerine cenaze ödeneği verilmez.