OMÜ'nün 41'inci kuruluş yıl dönümü

- Samsun Valisi Şahin: - 'Üniversite ile kucaklaşmak, akademisyenlerin beyin terlerinden faydalanmak istiyoruz ancak bu konuda mutlu değiliz' - OMÜ Rektörü Prof. Dr. Akan: - 'Bizim üniversitemizin ihtisaslaşma gibi bir seçeneği yok. Çünkü biz büyük bir üniversiteyiz'

SAMSUN(AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) 41'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

ÖMÜ'nün kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Kurupelit Yerleşkesi'ndeki Atatürk anıtına Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan tarafından çelenk konuldu. Tören, daha sonra Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam etti.

Samsun Valisi İbrahim Şahin, buradaki programda yaptığı konuşmada, üniversite ile şehir bütünleşmesinin bir türlü sağlanamadığını söyledi.

Şehir ile üniversitenin bütünleşmesiyle gelişmenin ve ilerlemenin daha kolay olacağını vurgulayan Şahin, 'Biz üniversite ile kucaklaşmak, akademisyenlerin beyin terlerinden faydalanmak istiyoruz ancak bu konuda mutlu değiliz. Bilim adamlarımızın bize katkı sağlamasını istiyoruz. Ne kadar çok kucaklaşırsak o kadar çok mesafe alacağımızı düşünüyorum.' dedi.

OMÜ'nün Samsun'a ve bölgesine büyük katkılar sağladığını dile getiren Şahin, şehrin doğu yakasına ikinci bir devlet üniversitesi kurulması gerektiğini belirtti.

Gelişmenin ve ilerlemenin ancak eğitimle sağlanabileceğine dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:

'Eğitimde ne kadar ilerlersek o kadar gelişiriz. Samsun'da TEOG'da başarı oranında yüzde 40'larda, üniversite giriş sınavında ise yüzde 30'lardayız. Bu çıtayı yükseltmek zorundayız. Bu konuda üniversite ile çalışmamız lazım. Samsun'da 18 bin öğretmen var. Bin civarında öğretmenin ise sınıfı yok. Yani öğretmen fazlamız var ancak öğretmenlerimizi iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Eğitimdeki başarımızı arttırmalıyız.'

- 'Üniversitemizin ihtisaslaşma gibi bir seçeneği yok'

Rektör Akan ise üniversitenin 41 yılda adına yakışır derecede hızlı bir gelişme süreci yaşadığını anlattı.

Üniversitelerin sürekli gelişen ve kendini yenileyen özelliği bulunduğunu, dünyadaki gelişmelere bağlı olarak OMÜ'nün de kendisini geliştirdiğine işaret eden Akan, 'Dünyada üniversiteler artık uzmanlık alanlarıyla öne çıkmaya başladı. Üniversiteler sadece bilim adamı yetiştiren kurumlar olmaktan çıktı. Bazen ihtisaslaşma, bazen girişimci yönleriyle ön plana çıkıyor ancak bizim üniversitemizin ihtisaslaşma gibi bir seçeneği yok. Çünkü biz büyük bir üniversiteyiz. Tıp, sağlık bilimleri, sosyal bilimler, mühendislik alanında ön plandayız.' değerlendirmesinde bulundu.

OMÜ'nün değişen ve gelişen dünyayı yakından takip ettiğini, bu alanda sürekli kendini yenilediğini ifade eden Akan, bilimsel alanda da çalışmaların geliştiğini söyledi.

Üniversite olarak milletin ve ülkenin gelişmesine katkı sağladıklarını dile getiren Akan, şöyle konuştu:

''41 yılda 17 fakülte,13 meslek yüksekokulu, 2 bin 500'ü yabancı uyruklu olmak üzere 54 bini aşkın öğrencisi, 2 bin 300'ün üzerinde öğretim elemanı ile gelişen ve büyüyen bir üniversiteyiz. İstanbul ve Ankara'da konumlanmış değiliz. Orta Karadeniz Bölgesi'nde konumlanmış bir üniversiteyiz ve iyi bir noktadayız. Geçmişte üniversitemizden Amasya, Ordu ve Sinop üniversiteleri doğdu. Ben artık Samsun'da ikinci bir devlet üniversitesinin kurulmasının vaktinin geldiğini düşünüyorum. Üniversitemizin bir yavru, kardeş üniversite daha vermesi gerektiğini düşünüyorum.'

Konuşmaların ardından 2015 yılında ilk kez uygulamaya alınan Akademik Teşvik Puanlama sürecinde bilimsel çalışmalarıyla 100 tam puan alan öğretim üyeleri ile yaptıkları bilimsel çalışmalara patent alan öğretim üyelerine başarı belgesi ve plaket verildi.

Programın ardından Kurupelit Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi önündeki ormanlık alanda hazırlanan Tahsin Tuncalı Parkı'nın da açılışı gerçekleştirildi.

Bakmadan Geçme