Onlar Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'ndeki Afrikalı işçiler: Asgari ücretin altında günde 10 saat

Türkiye'yi Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlamayı hedefleyen Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nde çalışan Afrikalı göçmen işçilerin maruz kaldığı iddia edilen insani olmayan koşullar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu tarafından Meclis gündemine taşındı.

Türkiye'yi Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlamayı hedefleyen Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nde çalışan Senegal, Tanzanya gibi ülkelerden gelen çok sayıda Afrikalı göçmen işçinin maruz kaldığı iddia edilen insani olmayan koşullar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu tarafından Meclis gündemine taşındı.

Karasu, projede çalışan işçilerin asgari ücretin altında, günde 10 saati aşkın çalıştırıldığına dair iddiaları TBMM'de dile getirdi. Karasu işçilerin hafta sonu tatili olmadan, ağır şartlar altında çalıştırıldığı ve şantiye koğuşlarında tahtakurusu ve hamamböceği gibi haşerelerin bulunduğunu işaret etti. Bu koşulların, işçilerin sağlığını tehdit ettiği ve şantiyenin sık sık karantinaya alındığını aktardı.

Karasu, TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesind Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a projede çalışan işçilerin durumunu sordu.Türkiye'deki mevzuata göre geçici koruma sağlanan yabancıların çalışma izni olmaksızın çalışamayacağını hatırlatan Karasu, işçilerin koşullarını "ucuz, güvencesiz, sağlıksız ve son derece ağır" olarak nitelendirdi ve bakanlığı zaman kaybetmeden önlem almaya çağırdı.

Karasu, "Buradan gelen görüntüler işçilerin nasıl bir ortamda çalışmaya zorlandıklarını gösteriyor. Bakanlığı, zaman yitirmeden önlem almaya ve denetim yapmaya davet ediyorum. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bir süre önce 'Türkiye'nin daha fazla göçmen işçiye ihtiyacı var' demişti. Gayri resmi rakamlara göre ülkemizde göçmen işçi sayısı 10 milyonu buldu. Bir kamu projesinde ucuz, güvencesiz, sağlıksız ve son derece ağır şartlarda göçmen işçilerin çalıştırılmasıyla ilgili bakanlığı zaman yitirmeden tüm önlemleri almaya davet ediyorum” dedi.

Soru önergesinde, Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi'nde kaç işçi çalıştığını ve bu kişilerden kaçının Türk, kaçı yabancı işçi statüsünde olduğunun açıklanmasını isteyen Karasu'nun Bakan Işıkhan'dan yanıtlamasını talep ettiği soruları özetle şöyle:

  • Bu projede çalışanlara yönelik denetim en son ne zaman yapılmıştır? Yapılan denetimin sonuçları nelerdir?
  • Söz konusu projede yaşanabilecek iş kazası veya oluşacak sağlık sorunlarından kim ya da kimler sorumlu olacaktır? Tarafımıza ulaşan bilgiler, bakanlığınıza da iletildiği halde işlem yapılmadığı iddiası doğru mudur?
  • Denetim sonucunda çalışma izni bulunmayan yabancı kişi ya da kişiler tespit edilmiş midir? Edilmiş ise bu kişiler hakkında yapılan işlemler nelerdir?
  • Özelde Halkalı-Kapıkule Projesi gösterilmek üzere, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemizde kaç yabancı işçi çalışmaktadır? Bu kişilerin ülkelerine göre vatandaşlıkları nelerdir?
  • Ülkemizde son 5 yılda kaçak göçmen işçi çalıştırdığı tespit edilen kaç işyeri bulunmaktadır ve işyerlerine hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

memur5.com

Bakmadan Geçme