Orijinal olmayan batarya ve şarj aletlerine dikkat
- Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektik-Elektronik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sağlam: - 'Cep telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet gibi cihazlarda orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanımı, ölüme davetiye çıkartmaktır'
BARTIN (AA) - Bartın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektik-Elektronik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Sağlam, 'Cep telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet gibi cihazlarda orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanımı, ölüme davetiye çıkartmaktır.' dedi.
Sağlam, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun sürekli olarak artması ve artan nüfusun ihtiyaç duyduğu bilgi hacminin devamlı genişlemesi, teknolojik yeniliklerin hızlı bir şekilde ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
Teknolojik gelişmelerin hayatı kolaylaştırırken diğer yandan da zaman zaman elektriksel problemlerle gündeme geldiğini ve son olarak Bartın'ın Amasra ilçesinde odasındaki dizüstü bilgisayarı şarj etmek için prize takarak yatan 5 yaşındaki bir çocuğun eriyen şarj kablosundan çıkan dumanın etkisiyle hayatını kaybettiğini anımsatan Sağlam, şöyle konuştu:
'Son zamanlarda elektronik ürünlerde adaptör ve pillerinden kaynaklı erime, patlama ve yanma gibi durumların arttığı görülmektedir. Bu tür olayların yaşanmaması için kullanıcılar mümkün oldukça orijinal uyumlu bataryalar kullanılmalıdır. Çünkü her bataryanın ürettiği voltaj ve akım değeri birbirinden farklıdır. Fazla voltaj ya da akım hem telefon ömrünü kısaltabilir hem de batarya patlamasına sebep olabilir. Cep telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet gibi cihazlarda orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanımı, ölüme davetiye çıkartmaktır. Üretimi durdurulmuş, pazardan kaldırılmış ürünlerde ise en azından TSE, ISO ve ya CE belgesi olan ürünlerden tercih etmek, kullanıcıları korumakta önemli bir tedbir olabilir. Ayrıca kullanılacak olan cihaz, kullanım kılavuzunda belirtilen bağlantı şemasına ve kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdır.'
Cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bataryaların büyük bir bölümünün akım kesici özellikte olmasına karşın açık bırakılan cihazda bir uygulamanın açık bırakılmasıyla cihaza sürekli akım geleceğini anlatan Adnan Sağlam, 'Burada hem telefon ve batarya için hem de kablo için sürekli bir yük durumu mümkündür. Böylesi durumlarda kullanıcılar daha dikkatli olmalıdır. Çünkü sürekli akım, sürekli ısı demektir. Bu da bataryanın çabuk ısınmasına, kablonun erimesine ve evde yangın çıkmasına sebebiyet verebilir.' diye konuştu.