Ortak yazılı sınavların kapsamı genişletildi

Milli Eğitim Bakanlığı, ortak yazılı sınavların kapsamını genişleterek 6, 7, 9 ve 10. sınıflarda toplam 12 sınav yapacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023-2024 eğitim öğretim yılında başlatılan ülke genelinde ortak sınav uygulamasını bu yıl daha kapsamlı bir şekilde sürdürecek. Geçen yıl sadece 6 ve 9. sınıflarda Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinde uygulanan ortak sınavlar, bu yıl 7. ve 10. sınıflarda da yapılacak. Böylece, 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde toplam 12 ortak yazılı sınav gerçekleştirilecek.

Geçen yılın uygulama sonuçları, bu yıl için kapsamlı bir değerlendirme sürecine yol açtı. 2023-2024 eğitim yılında, ilk kez açık uçlu sorular kullanılan ortak sınavlar, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen yazılım aracılığıyla 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda puanlandı. Bu uygulama, yaklaşık 5 milyon cevabın değerlendirilmesini içeriyordu. Başarıyla sonuçlanan bu uygulamanın ardından, açık uçlu soruların sayısının arttırılabileceği değerlendiriliyor.

Geçen yıl yapılan uygulamalar, öğretmenlerin öğrencilerin gelişim düzeyini sınıf ortamında takip etmeleri ve ülke genelindeki gelişimleri belirlemeleri açısından önemli geri dönüşler sağladı. MEB, öğretmenler ve yöneticilerden alınan olumlu geri dönüşler doğrultusunda, ortak sınavların kapsamını genişletme kararı aldı.

Bu yılki ortak sınavlar, 6, 7, 9 ve 10. sınıflarda aynı derslerden yapılacak ve toplamda 12 sınav gerçekleştirilecek. Sınavların detayları, illere gönderilen resmi yazıyla duyuruldu. Yazıda, 9 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile süreç odaklı değerlendirme uygulamalarına geçildiği, yazılı sınav saati uygulamasının kaldırıldığı ve öğrencinin akademik, sosyal ve kültürel gelişiminin sürekli takip edilmesinin ön plana çıktığı hatırlatıldı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında, ilkokullarda süreç odaklı değerlendirme araçları kullanılacak. Öğrenci gelişim dosyaları oluşturularak, öğrencilerin ölçme araçlarına verdikleri cevaplara yönelik geri bildirimler sağlanacak. Ayrıca, ilkokul düzeyinde derslerin içeriğine uygun geliştirilmiş değerlendirme araçları kullanılacak ve öğrencilerin yazılı anlatım becerileri geliştirilecek.

Ortak sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilecek, ve kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim gören öğrencilere yönelik Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacak. Ülke genelinde öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak ve okullar arası karşılaştırmalı veri çıkarılmayacak.

Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları iki aşamalı olarak gerçekleştirilecek. Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri ölçülecek. Uygulamalı derslerin sınavları ise tüm şubelerde aynı kazanımları ölçecek şekilde yapılacak.

Bakanlık, 2024-2025 eğitim öğretim yılı sınav tarihlerini şu şekilde belirledi:

- 1. dönem 1. sınavlar: 30 Ekim-8 Kasım 2024
- 1. dönem 2. sınavlar: 30 Aralık 2024-10 Ocak 2025
- 2. dönem 1. sınavlar: 17-28 Mart 2025
- 2. dönem 2. sınavlar: 26 Mayıs-13 Haziran 2025

Yeni sınav takvimine göre, 6. ve 9. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinde yapılan ortak sınavlar, 7. ve 10. sınıflara da uygulanacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme