Oturarak çalışanlar ne kadar spor yapmalı?

Gün içinde uzun süre oturmanın olumsuz etkilerini azaltmak için günde 30-40 dakika orta ila yüksek yoğunluklu egzersiz öneriliyor.

TAKİP ET

Gün boyunca uzun süre oturmanın sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini dengelemek için, günde yaklaşık 30-40 dakika terletecek düzeyde egzersiz yapmanın yeterli olabileceği bilimsel araştırmalarla ortaya kondu. TRT Haber'in haberine göre, yakın zamanda yapılan bir çalışmada, her gün 40 dakikaya kadar "orta ila yüksek yoğunlukta" fiziksel aktivite gerçekleştirmenin, 10 saatlik hareketsiz oturma süresinin etkilerini dengeleyebileceği öne sürüldü.

Ancak egzersiz miktarı ne olursa olsun, sadece ayağa kalkmak bile sağlığa fayda sağlıyor. Bu sonuçlar, 2020 yılında yayınlanan ve dört farklı ülkeden toplam 44 bin 370 kişiyi kapsayan dokuz farklı çalışmanın incelendiği bir meta-analizden elde edildi. Çalışmada katılımcılar fitness takip cihazları kullanarak verilerini sağladı. Analiz, hareketsiz yaşam tarzına sahip olanların ölüm riskinin, orta ila yüksek yoğunlukta fiziksel aktiviteye ayrılan sürenin azalmasıyla arttığını gösterdi.

Çalışmanın önemli bir avantajı, sonuçların katılımcıların kendi bildirimlerine değil, giyilebilir cihazlardan elde edilen daha objektif verilere dayanıyor olması. Ayrıca, bu çalışma 2020'de Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yeni fiziksel aktivite ve hareketsizlik kılavuzlarıyla birlikte yayınlandı. DSÖ, haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta veya 75-150 dakika yüksek yoğunlukta egzersiz yapılmasını öneriyor.

Araştırmacılar, asansör yerine merdiven kullanmak, çocuklarla ve evcil hayvanlarla oynamak, yoga veya dans yapmak gibi basit aktivitelerin bile hareketsizliğin zararlarını azaltabileceğini vurguladı. 30-40 dakika egzersize hemen başlayamayanlar ise küçük adımlarla bu süreyi artırabilirler. Her yaş ve vücut tipine yönelik genel tavsiyelerde bulunmak zor olsa da, 40 dakikalık egzersiz süresi önceki araştırmalarla da uyumlu görünüyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme