Özel-Erdoğan'ın 'emek' gündemi: asgari ücret, emekli maaşı, atanmayan öğretmenler, staj ve çıraklık mağdurları
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, CHP Genel Merkezi'nde 1,5 saat süren Erdoğan-Özel görüşmesindeki 'emek' gündemine ilişkin çarpıcı detaylar verdi.
31 Mart yerel seçimlerinin ardından gündeme gelen 'siyasette normalleşme' süreci çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi'ne adım attı. Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşmesi 1,5 saat sürdü.
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, görüşmenin "emek" odaklı gündemine ilişkin çarpıcı detaylar verdi.
Yücel, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında görüşmeye ilişkin bilgi aktardı.
Deniz Yücel görüşmede, Türkiye'nin öncelikli gündem maddeleri olan asgari ücret, emekli maaşı, atanmayan öğretmenler, staj ve çıraklık mağdurları gibi konuların Özel tarafından masaya getirildiğini söyledi.
Yücel şöyle konuştu:
"Anayasa meselesi Sayın Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getirilmiştir. Siz anayasa değişikliğini biz sokaktaki vatandaşın ne konuştuğunu önemsiyoruz. Asgari ücret, emekli maaşı, atanmayan öğretmenler, staj ve çıraklık mağdurları. Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi için önce toplumun belini büken toplumun kanayan yarası haline gelen bu sorunların çözümü için adım atılması gerektiği genel başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı'na iletildi. Bize 17 buçuk milyon kişi oy verdi. Onlar masaya oturmadan bizim masaya oturmamızın bir anlamı yok. Önce onların masaya oturması gerekiyor. Onların masaya oturması da öncelikle iktidarın mevcut anayasaya uymasından ve Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımasından ve gereklerini yerine getirmesi geçiyor. Anayasa Mahkemesi'nin 703 sayılı kanun hükmünde kararnameyi iptal etmesi nedeniyle iktidarın önünde anayasaya uyma konusunda bir fırsat var. Bu konuda yine Meclisin birlikte çalışarak çözüm üretmesinin doğru olacağı genel başkanımız tarafından ifade edilmiştir."
Asgari ücrete mutlaka ara zam
Yücel, görüşmede, asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gereğini de gündeme getirdiklerini bildirdi.
Deniz Yücel bu konuda şöyle bilgi verdi:
"Ekonomiyle ilgili yaşanan sorunları da ayrı bir başlık altında ele alacağım. Genel başkanımız Sayın Özgür Özel temmuz ayında asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gerektiğini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi gerektiğini, üretim maliyetleri altında edilen çay ve hububat üreticilerinin mağduriyetlerini giderecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu ve 6 Şubat'ta çok büyük bir felaketle sarsılan depremzedelerin sona erecek olan kira yardımını da görüşmede gündeme getirdi."
Ekonomi, ezilen kesimler
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in görüşmeye ilişkin açıklamalarına da değinen Yücel şöyle konuştu:
"Sayın Ömer Çelik'in ifade ettiği gibi toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kesiminin lehine geçmişte bir"takım gelişmeler oldu. Ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa, hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin yani yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretlinin, çiftçinin, esnafın ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz. Bugüne kadar kaynak transferi tersine işledi. Kaynak transferlerinin yoksula, çiftçiye, dar gelirli lehine yapılması gerektiği genel başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı'na iletildi. Ülkedeki bu gelir adaletsizliğinin çözülmesi için öncelikle vergi adaletinin sağlandığı bir sistem kurulması gerektiği ve bu nedenle öncelikle mevcut bütçe üzerinde tüm siyasi partilerin bir araya gelerek komisyonların bir araya gelerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çalıştırılması gerektiği genel başkanımız tarafından iletildi. Biz şüphesiz iktidara geldiğimizde zaten bir vergi reformu yaparak az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alan bir sistemle mevcut adaletizlikleri ortadan kaldıracağız. Sadece vergide adalet değil ülkede başka adalet bekleyenler olduğu, Gezi davası, Sinan Ateş davası, Emine Şenyaşar davası ve kayyum meselesi genel başkanımız tarafından gündeme getirildi. Genel Başkanımız Sayın Cumhurbaşkanı'nın Ayşe Ateş'e randevu vermesini çok olumlu ve doğru bulduğunu kendisine ifade etti.
Kayyum meselesine gelirsek kayyum meselesinin demokrasiye ve anayasaya aykırı olduğu, anayasamız 127. maddesinde geçici görevden uzaklaştırmanın düzenlendiği ama mevcut kayyum uygulamasının kalıcı sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Görevden alınan ve yerine kayyum atanan kişi beraat ederse, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verirse ne olacak? velevki suçlu belediye meclis üyelerinin suçu ne? O siyasi partiye oy veren halkın vatandaşın, seçmenin suçu ne? Onlar neden cezalandırılıyor? O siyasi partiye oy veren seçmen neden cezalandırılıyor? Bir belediye başkan vekili seçilir. Eğer belediye başkan vekili bir suça karıştıysa yerine yenisi seçilir. Ancak mevcut düzenleme hem anayasamıza hem de demokrasiye tamamen aykırı bir uygulama."
Uzlaşma zemini, rektör atamaları ve belediyelerin bekleyen projeleri
İktidar ile muhalefet arasındaki uzlaşma zemini işaret eden Yücel şunları da kaydetti:
"Her konuda uzlaşamayabiliriz. Ama uzlaşı zemini aranmasını önemsiyoruz. Rektör atamaları gibi konularda önemli konularda uzlaşı sağlanarak, mutabakatla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin konuları çözmesi ve yasalaştırmasını bekliyoruz. Genel başkanımız tarafından belediyelerin bekleyen projeleri, ulaşım, çevreye dair projelerin bir an önce kamu yararı çerçevesinde onaylanması hususu da gündeme getirilen diğer konulardan biri. Merkezi iktidar ve yerel yönetimlerin birlikte çalışması, merkezi iktidar ve yerel yönetim ilişkisinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Başta da belirttiğim gibi Türkiye'nin yararına olacak her konuda birlikte çalışmaya hazırız.
Belediye birlikleri konusunda CHP'li başkanlar seçildi. Ama zannedilmesin ki bütün kaynakları, bütün imkanları kendi belediyelerimiz için kullanacağız. AKP'li belediyelere de ve diğer belediyelere temsil ettikleri nüfus, ekonomi gibi kriterler doğrultusunda kaynak aktarılacağı yerel yönetimler ve dirençli kentlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Gökhan Zeybek'in bu konunun takipçisi olacağı da genel başkanımız tarafından Sayın Cumhurbaşkanı'na ifade edildi. Sokak hayvanları gibi toplumun hassasiyet gösterdiği konularda kalıcı çözümler üretilmesi konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Kadın cinayetlerinin önlenmesi, kadın hakları gibi toplumun büyük kesimini ilgilendiren konularda yine aynı şekilde birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye hazırız. 2027 Avrupa oyunları, 2036 olimpiyatlarının ülkemizde yapılmasına yönelik çalışmaların merkezi hükümet ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmasıyla daha mümkün olacağı da yine gündeme getirilen konulardan biri. Görüşmenin genel kapsamında genel başkanımızca toplumun gerçek sorunlarına işaret eden ve bu sorunlara çözüm üreten realist bir politika ortaya konulduğunu da sizlerle paylaşmakistiyorum."
Yücel, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarına yanıt verirken, ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü için kararlı bir duruş sergileyeceklerini ifade etti.
CHP'nin diyalog, istişare ve müzakereye önem verdiğini belirten Yücel, toplumun acil ihtiyaçlarını gündeme getirdi. Özellikle asgari ücrete ara zam yapılması, emekli maaşlarının artırılması, atanmayan öğretmenlerin durumu gibi konuların toplumun talepleri arasında öncelik taşıdığını vurguladı.
Genel Başkan Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiği konular arasında bu önemli meselelerin bulunduğu belirtildi. Yücel, CHP'nin çözüm odaklı bir politika izlediğini ve bu konuların çözümü için diğer siyasi partilerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Ancak, henüz somut bir çözümün olmadığını ancak sürecin devam ettiğini ve diğer siyasi partilerle birlikte çalışarak çözüm üretme çabalarının sürdüğünü belirtti.