Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürkan Karaca, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının ve artan hareketsizliğin kalp krizi kaynaklı ölüm oranlarını yükselttiğini açıkladı.

Sağlıklı bir kalp için yaşam tarzına ve beslenme koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Karaca, kalp krizi kaynaklı ölüm oranlarının son yıllarda arttığını ifade etti. Karaca, artan hareketsizlik ve sağlıksız yaşam koşullarının yanı sıra paketli, ambalajlı ve fast-food gıda tüketimindeki artışın sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Ayrıca, stres faktörleri, doğadan uzaklaşma, hava kirliliği ve tütün ürünlerinin de kalp sağlığını kötüleştirdiğini vurguladı.

Kalp ve damar sağlığının korunması için özellikle doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Dr. Karaca, haftada en az üç gün yağlı balık tüketilmesini önerdi. Ayrıca, tuz tüketiminin dengeli olmasının kalp sağlığı açısından hayati önem taşıdığına değinerek, Amerikan Kardiyoloji Derneği'nin günde 2 bin 300 miligramdan fazla sodyum tüketilmemesi gerektiğini açıkladı.

Düzenli egzersiz yapmanın da kalp sağlığına faydalı olduğuna dikkat çeken Dr. Karaca, haftada toplam en az 150 dakika aerobik egzersiz ve haftada üç gün direnç antrenmanı yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, ideal vücut ağırlığının korunması, yeterli uyku alınması ve stres yönetiminin de kalp sağlığı açısından gerekli olduğunu belirtti.

Sigara ve alkolün kalp hastalıklarına neden olabileceğini dile getiren Dr. Karaca, su tüketiminin önemini de vurgulayarak, kadınların günde yaklaşık 2.7 litre, erkeklerin ise 3.7 litre sıvı tüketmeleri gerektiğini söyledi. Kalp krizinin semptomlarının önemsenmediğine dikkat çeken Karaca, ani başlayan göğüs ağrısı, sol kol ağrısı veya uyuşma gibi belirtilerin derhal ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

memur5.com

Bakmadan Geçme