Pirinç fiyatı nereye gidiyor?
Pirinç fiyatları olumsuz hava koşulları nedeniyle 15 yılın en yüksek seviyesine yükseliyor
Olumsuz hava koşulları, pirinç piyasasını bir kez daha sarsarak 15 yılın en yüksek seviyelerine yükselmesine neden oldu. Pirinç tedariki, önde gelen pirinç tedarikçisi Hindistan'ın geçen yıl uyguladığı kapsamlı ihracat kısıtlamaları ve El Niño'dan kaynaklanan kurak havaların etkisiyle altüst olmuştu. Şimdi ise Brezilya'nın güneyindeki yıkıcı sel felaketleri, pirinç ticaretindeki trafiği engelledi.
Pirinç fiyatı arttı
Asya piyasasında yüzde 5 oranında artan Tayland beyaz pirinç fiyatları, Nisan ayının başından bu yana 71 dolar artışla ton başına 649 dolara yükseldi. Pirinç, Asya ve Afrika'daki milyarlarca insanın beslenmesi için hayati önem taşıyor ve maliyetlerdeki yeni artış, enflasyonist baskıları artırabilir.
Brezilya'daki iklim şartları önemli faktör
Fitch Solutions'ın BMI biriminde Emtia Analisti Charles Hart'a göre, Brezilya'daki şiddetli sel, fiyatlardaki son yükselişe neden oldu. Brezilya pirinç üretiminin yüzde 70'ini oluşturan Rio Grande do Sul eyaletinin önümüzdeki birkaç hafta boyunca etkilenmesi bekleniyor. Hart, bunun yerli üretim hacmi ve nihai ihraç edilebilir fazlalık konusunda "önemli endişeler yarattığını" da sözlerine ekledi. ABD Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, Brezilya dünyanın dokuzuncu en büyük pirinç ihracatçısı konumunda.
Güneydoğu Asya'daki ürün
BloombergHT'nin haberine göre; Londra'daki Uluslararası Tahıl Konseyi Emtia Piyasası Analisti Peter Clubb, Güneydoğu Asya'ya yeni mahsul arzındaki yavaşlamanın da fiyatları artırdığını söyledi.