Piyasadan dolar satın alınmasa, dolar şimdi kaç TL olurdu? Mehmet Şimşek açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek doların değeri, bütçe disiplini, kira artışı ve swaplar konusunda açıklamalarda bulundu. Şimşek'e göre, piyasadan dolar alınmasa idi, doların şimdi ki değeri ne olurdu?

Şimşek, TRT Haber'e verdiği röportajda geçen sene enflasyonun yükselmesine yol açan deprem, kur, KDV artışı gibi faktörlerin bu yıl devrede olmayacağını belirtti. Bu yıl, enflasyon üzerinde bu tür baskıların azalacağını ifade eden Şimşek, “Rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım” diye konuştu.

Bütçe Disiplini ve Reformlar

Şimşek, bütçe disiplini ve reformların para politikasını güçlendireceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak, “Bu sene çok büyük ihtimalle bütçe açığı hedeflediğimizin çok altında olacak, geçen seneki açığın altında bir açıkla kapatacağız” dedi.

Doların Değeri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz biriktirmemesi durumunda liranın nominal değer kazanabileceğini belirterek, “Piyasadan döviz almasak (Dolar/TL) 20'li rakamlara, 30'un altına gerilerdi” açıklamasını yaptı.

Kira Artış Sınırı

Şimşek, yüzde 25 kira artış sınırının büyük ihtimalle devam etmeyeceğini belirtti ve bu sınırın devam etmesine gerek olmadığını ifade etti.

Swap Kısıtlamaları

Swap kısıtlamalarına yönelik bir soruya, uzun vadeyi önceliklendirerek bir adım atacaklarını yanıtını veren Şimşek, swap vadelerinde “6 ay sonrası, 1 yıl sonrasını önceliklendirerek adım atacağız” dedi. Swap kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılmasına ilişkin olarak ise, “Hangi zamanda hangi sıralamayla hangi dozda neyi yapacağımıza program çerçevesinde karar vereceğiz” diye konuştu.

Bakan Şimşek'in açıklamaları, Türkiye ekonomisinin geleceği ve para politikası konusunda önemli ipuçları verdi. Rezervlerin güçlendirilmesi, bütçe disiplini ve reformlar, ekonomik istikrar için kritik adımlar olarak değerlendiriliyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme