Piyasalarda kritik hafta: İşte öne çıkanlar

Bu hafta piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Moody's'in Türkiye değerlendirmesine odaklanacak.

Küresel piyasalar hareketli bir haftayı geride bırakırken, yeni haftada önemli gelişmeler öne çıkıyor. Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı, yurt içinde ise Moody's'in Türkiye değerlendirmesi dikkatle takip edilecek.

Küresel Piyasalarda Pozitif Seyir

ABD'de tüketici enflasyonunun yavaşladığına işaret eden veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları sonrası, Fed'in bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentileri güçlendi. Bu gelişmelerle birlikte piyasalar pozitif bir seyir izledi. Gözler şimdi, ECB'nin alacağı faiz kararına çevrildi.

ABD Enflasyon Verileri ve Fed Açıklamaları

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3 arttı. TÜFE'nin aylık bazda Mayıs 2020'den bu yana ilk kez düşmesi ve yıllık enflasyonun son bir yılın en düşük seviyesine inmesi dikkat çekti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 3,3 ile Nisan 2021'den sonraki en düşük seviyeyi gördü. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 222 binle beklentilerin altında kaldı.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,6 arttı. Yıllık bazdaki artış Mart 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları, Bankanın yıl sonuna doğru faiz indirimine başlayabileceği beklentilerini güçlendirdi.

Gözler ECB'nin Faiz Kararında

Haftanın en önemli gündemi, perşembe günü Türkiye saati ile 15.15'te açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı olacak. Analistler, ECB'nin faiz kararının piyasaların odağında olduğunu belirterek, Bankanın para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ancak gelecek döneme ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini ifade etti.

İngiltere Merkez Bankası ve İngiliz Sterlini

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill, BoE'nin faiz indiriminin zamanlamasının hala "açık bir soru" olduğunu belirtti. ABD'de enflasyonun yavaşlaması sonrası İngiliz sterlini dolar karşısında son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Fed'in eylülde faiz indirimine gitme beklentileri, sterlin/dolar paritesini yükseltti.

Türkiye Piyasaları ve Moody's Değerlendirmesi

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,96 değer kazancıyla 11.064 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yurt içi swaplardaki düşüşün parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise sıkı para politikası duruşunun TL tasarruflarını artırdığını ve enflasyon beklentilerinin çıpalanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Gelecek hafta salı günü bütçe dengesi, çarşamba konut satışları, cuma günü ise Moody's'in Türkiye değerlendirmesi önemli olacak. Ekonomistler, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasını bekliyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme