Prof. Dr. Kemal Sayar'dan Açıklama
Marmara Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sayar, yetişme döneminde akran zorbalığına maruz kalanların yetişkinliğinde bu travmanın izlerini taşıyabildiğini belirtti.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Sayar, vürut çağında 'akran zorbalığı'na sunulan artan evlatların yetişkinliğinde bu travmanın izlerini taşıyabildiğini belirterek, öğretmenlerin ve ailelerin aşırı titiz olması, okullarda 'merhamet eğitimi' verilmesi icap ettiğini söyledi.
Sayar, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, boydaş zorbalığının hemen eğitimin standardını düşürüp, okullarda huzuru bozmadığını, evlatların ve gençlerin ruh bilimi ve bedenî sağlığını bozarak, gelişimlerine bariyer bulunduğunu aktardı.
Çocukların bugünlerde çelimli olanın yerinde bulunduğu birlikte dünyaya doğduğuna ayraç fail Sayar, şunları belirtti:
'Çocuklar birlikte başkasına sorumluluk eğdirerek elan kalburüstü ve çelimli olduklarını hissetmeye başlıyor. Bu, süresince yaşadığımız kültürün birlikte neticesi adına ortaya çıkıyor. Akran zorbalığında elan zayıf, elan değişik ve yara bere adına tanıdık ufaklıklara birlikte kadro bambaşka çocuğun ruh bilimi manada tehdit taktiği uygulaması mümkün. Eziyet eder, biçimsiz gır söyler, bambaşka şahısların uğrunda aşağılayabilirler. Bu tür birlikte travmanın yaşam boyu devam eden tesirleri olabilir. Yetişme çağında boydaş zorbalığına sunulan kalık insan, yetişkinliğinde bu travmanın izlerini taşıyabiliyor. Dolayısıyla okulların ve ailelerin aşırı titiz olması gerekiyor.'
Kaynak: AA