Reel fiyatlar gerilerken dar gelirlilere 100 bin sosyal konut

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025'te dar ve orta gelirliler için 100 bin sosyal konut üretmeyi hedeflerken, son dönemde konut fiyatlarındaki reel düşüş yatırımcıları konut alımına yöneltti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2025 yılında dar ve orta gelirlilere yönelik 100 bin yeni sosyal konut üreterek barınma sorununa çözüm sağlamayı amaçlıyor. Cumhurbaşkanlığı 2025 Yılı Yıllık Programı'na göre, sürdürülebilir kentsel çevre için konut planlaması bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak. Program kapsamında dar gelirli vatandaşların ekonomik olarak karşılanabilir, enerji verimli, güvenli ve sağlıklı konutlara erişimi sağlanacak. Kadınlara, gençlere ve engellilere yönelik de konut projeleri yürütülecek.

TOKİ, sosyal konut projelerine son yıllarda hız verdi. 2019-2023 yılları arasında 200 bin 68 konutun inşaatını tamamlayan kurum, 2023'te 125 bin sosyal konut yaparken, 2024'ün ilk dokuz ayında 68 bin 695 konutun inşasını tamamladı. Böylece 2024 yılı için belirlenen 100 bin konut hedefine ulaşılması bekleniyor.

Diğer yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre, Türkiye'deki konut fiyatları son sekiz aydır reel olarak düşüş gösteriyor. Türkiye genelinde konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 148'e ulaştı. Ancak yıllık reel değer kaybı yüzde 14,7 oldu. Konut fiyatlarındaki reel düşüş, yüksek faiz oranlarına rağmen yatırımcıların ilgisini çekiyor. Eylül ayında 140 bin 919 konut satışı gerçekleşerek son 21 ayın en yüksek seviyesine ulaşıldı.

Gayrimenkul iktisatçısı Ahmet Büyükduman, konut fiyatlarındaki reel düşüşün yatırımcılar için fırsat yarattığını ve konutların kira çarpanlarının 15 yıl seviyesine indiğini ifade etti. Büyükduman, “Kira/fiyat oranlarının yatırım için cazip bir noktaya geldiğini görüyoruz. Eylül ayında konut satışlarının artmasında da bu durum etkili oldu” dedi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise konut arzındaki artışın fiyatları yavaşlattığını belirtti. Pandemi ve deprem gibi faktörlerin konut arzını daraltarak fiyatları yükselttiğini söyleyen Şener, “Fiyatlardaki gerileme önceden yapılmış tasarruflarla konut almak için uygun bir zaman olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici de yatırımcıların piyasa koşullarını doğru okuyarak bilinçli bir şekilde yatırım yapmalarının önemine dikkat çekti. Çekici, "Gayrimenkul yatırımları Türkiye'de her zaman popüler bir yatırım aracı olmuştur. Konut yatırımları sadece barınma ihtiyacını değil, aynı zamanda bir tasarruf ürünü ve finansal güvence olarak değerlendirilmektedir" ifadelerini kullandı.

memur5.com

Bakmadan Geçme