Rektör Ersoy'dan 'kibirli Akademisyen' Çıkışı
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, üniversiteler ve sanayi arasındaki kopukluk hakkında yaptığı özeleştiride bazı akademisyenlerin unvanlarından dolayı kasıntı ve kibirli olduğunu, üniversite ile sanayi aras
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, üniversiteler ve sanayi arasındaki kopukluk hakkında yaptığı özeleştiride bazı akademisyenlerin unvanlarından dolayı kasıntı ve kibirli olduğunu, üniversite ile sanayi arasındaki mesafenin bu olumsuz yaklaşımdan kaynaklandığını söyledi. Rektör Ersoy, 'Eğer bizim yazdığımız profesör makalesi, doçent makalesi markaya dönüşmüyorsa, ekonomiye dönüşmüyorsa, çok özür dilerim bu, fanteziden ibaret' dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) girişimleriyle başlatılan 'İnovasyon Haftası' etkinlikleri kapsamında Sheraton Adana Hotel'de 'Üniversite Sanayi İşbirliği' başlıklı panel düzenlendi.
Habertürk Gazetesi Editörü Seçkin Ürey'in moderatörlüğünü yaptığı panele, Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Asut, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTEK) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy konuşmacı olarak katıldı.
Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, üniversitelerle sanayinin kopukluğunu değerlendirdiği konuşmasında önemli açıklamalar yaptı. Sanayinin, üreterek ekonominin dinamiğini oluşturup katma değer sağladığını anlatan Ersoy, üniversitelerin de bilim üreten yerler olduğunu hatırlattı. Devletin her iki otoriteyi de motive ettiğini söyleyen Ersoy, araştırmalara ve bilimsel gelişmelere destek verildiğini kaydetti. Rektör Ersoy, hukuki, teknik ve insan sorunlarıyla da mücadele ettiklerini ancak bahanelere sığınmayı reddettiğini vurguladı.
'7/24 ÖZEL SEKTÖRÜN TOZUNU YUTTUM'
Gelişmiş ülkelerde en önemli faktörün üniversite ve uygulamalı sanayi işbirliği olduğunun altını çizen Rektör Ersoy, değişime ayak uydurmak için üniversite ve sanayicilerin sürekli yenilenmesi, tazelenmesi gerektiğini ifade etti. Kendisini samimi ve düz adam olarak nitelendiren Rektör Ersoy, göreve gelmeden önce 20 yıldır 7 gün 24 saat özel sektörün tozunu yuttuğunu ifade etti. Akademisyen olarak üniversitelerle ilgili özeleştirilerde bulunduğunu söyleyen Adana BTÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, şunları kaydetti:
'Akademisyenlerimizde doçentlik, profesörlük vesaire, biraz kasıntı var üniversitelerimizde. Bunu gizlemeyeceğim. 'Ben doçentim sanayici bana gelsin.' 'Ben profesörüm niye sanayicinin ayağına gideceğim?' Bir kasıntı, bir kibir var yani. Üniversitede bir koşuşturma var. Bunlar çok doğru ama bunların dışında biz bir şey yapabiliriz, üretebiliriz. Sanayici bize gelmiyorsa biz gidelim ona ikna edelim. Tüm kapasitemizi, yeteneğimizi kullanalım bunun için. Biz bilimsel makale yazıyoruz, raflarda kalmaması lazım. Eğer bizim yazdığımız profesör makalesi, doçent makalesi markaya dönüşmüyorsa, ekonomiye dönüşmüyorsa, çok özür dilerim bu, fanteziden ibaret.'
Kaynak: IHA-YEREL