Sadece bir aylık rektördü, bugün istifa etti: Fuat Erdal olayının perde arkası
Prof. Dr. Fuat Erdal, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü görevinden sadece 33 gün sonra sürpriz bir şekilde istifa etti. Peki neden? Şok istifanın perdesini MEMUR5.COM editörü aralıyor.
26 Temmuz 2024'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Fuat Erdal, koltuğu henüz ısınmadan bugün ani kararla görevinden istifa etti.
Yükseköğrenim camiasını, Ankara ve Eskişehir'i sarsan şok istifanın perde arkasını MEMUR5.COM editörü yazıyor.
Her şey Prof. Dr. Fuat Erdal'ın 26 Temmuz 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörü olarak atanmasıyla başladı.
Rektörlük koltuğunda bugün (29 Ağustos 2024) itibarıyla 33'üncü günü dolduran Prof. Dr. Erdal dün ani bir kararla Ankara'ya çağırıldı.
Sürpriz davet üzerine Rektör Erdal, bu sabah başkentte Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile görüştü. Özvar görüşmede, Rektör Erdal'a, kesin bir dille iki seçenek sundu: “Ya rektörlük görevinden istifa edin, ya da görevden alınacaksınız."
Erdal'ın duydukları karşısında kan beynine sıçradı. Nasıl olmuştu da sadece 1 ay önce büyük bir teveccüh ve güven gösterilerek Cumhurbaşkanı tarafından rektör atanırken şimdi apar topar istifası isteniyordu. Altüst olmuştu ama, seçeneği yoktu. Mesaj netti: Ya istifa ya azil.
Görüşmenin ardından Eskişehir'e dönen Prof. Erdal, akşam saatlerinde Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü görevinden atar topar istifa etti.
Erdal'ın yerine eski Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak vekaleten atandı.
Peki Özvar-Erdal görüşmesine masada ne vardı? Hangi gerekçelerle Erdal 33'üncü gününü doldurduğu rektörlük görevine veda etmek durumunda kaldı. Bu sorulara kaynaklarımız “Gözden kaçmış” formunda cevaplar veriyor. Gözden kaçanın ne olduğu, kapalı kapılar ardında neler konuşulduğu afişe edilir mi edilmez mi bilinmez ama MEMUR5.COM editörü, kapalı kapılar ardından neler yaşandığına ilişkin şimdilik bu kadar detay vermeyi tercih ediyor.
MEMUR5.COM gelişmeleri yakından takibini sürdürecek.
Prof. Dr. Fuat Erdal kimdir?
Prof. Dr. Fuat Erdal, iktisat alanında uzmanlaşmış, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan bir akademisyendir. Lisans öğrenimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü'nde tamamlayan Erdal, yüksek lisansını İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nde ve doktorasını ise Nottingham Üniversitesi'nde yapmıştır. Doktora tezinde, reel döviz kuru, yanlış hizalanma ve ticaret dengesi üzerine çalışmıştır.
Kariyerine Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak başlayan Erdal, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Daha sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi'nde profesör olarak akademik kariyerini sürdürmüştür. 2020 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde görev yapmaktadır.
Erdal, iktisat politikası, uluslararası iktisat, kalkınma iktisadı ve ekonometri gibi alanlarda derinlemesine araştırmalar yürütmüş ve birçok önemli projede yer almıştır. Çalışmaları, SSCI ve Scopus gibi prestijli indekslerde yer alan dergilerde yayınlanmıştır. Aynı zamanda, birçok lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler vermiş ve çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezini yönetmiştir.
Prof. Dr. Fuat Erdal, aynı zamanda çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde yer almış, ekonomik kalkınma ve bölgesel farklılıklar gibi konularda araştırmalar yürütmüştür.
Prof. Dr. Fuat Erdal, 26 Temmuz 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörü olarak atanmıştır. Rektörlük koltuğunda ancak 33 gün oturabilen Erdal, 29 Ağustos 2024'te görevinden istifa etmiştir.
Prof. Dr. Fuat Erdal'ın Akademik Kariyeri ve Çalışmaları
Eğitim Bilgileri:
- Lisans: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü (1987 - 1991)
- Yüksek Lisans: The University of Leeds, Business School, İngiltere (1993 - 1994)
- Tez: "Tax burden and its distribution in Turkey" (1994)
- Doktora: The University of Nottingham, School of Economics, İngiltere (1994 - 1998)
- Tez: "Determinants of real exchange rate, misalignment and trade balance" (1998)
Akademik Unvanlar ve Görevler:
- Araştırma Görevlisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölümü (1992 - 1993)
- Öğretim Üyesi: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü (1993 - 2009)
- Doçent: İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümü (2009 - 2013)
- Profesör: İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Ekonomi Bölümü (2013 - 2017)
- Profesör: İbn Haldun Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İktisat Bölümü (2017 - 2020)
- Profesör: Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi, İktisadi ve İdari Programlar Bölümü (2020 - Devam Ediyor)
Yönetilen Tezler:
- 2019: "Determinants of air travel demand in Russia: The case of Moscow-İstanbul flights" (B. Sabitov, Yüksek Lisans)
- 2019: "Determinants of demand for air cargo transport between Turkey and the selected far east countries" (Z. Bozan, Yüksek Lisans)
- 2017: "The effects of capital inflows on real exchange rate" (T. Yıldız, Yüksek Lisans)
- 2015: "The relationship between human capital and economic growth: The case of Turkey 1980-2013" (A. Karakaş, Yüksek Lisans)
- 2013: "Yerel yönetimlerde katı atık yönetiminin maliyet analizi: Türkiye geneli ve İstanbul ili örneği" (P. Kaya, Yüksek Lisans)
- 2012: "Sektörel reel döviz kurunun firma performansına etkisi" (C. Kızıl, Yüksek Lisans)
- 2009: "Ekonomik özgürlükler ve ekonomik büyüme üzerine etkisi: Türkiye üzerine bir zaman serisi analizi" (A. Yenipazarlı, Doktora)
- 2008: "Elektronik ticaretin KOBİ`ler açısından uygulanabilirliği: Ankara örneği" (A. Ramazan, Doktora)
- 2008: "Türkiye'de sektörel yığılmalar ve bölgeler arası yakınsamaya etkisi" (H. Simay, Doktora)
- 2008: "Türkiye'de 1980 sonrasında uygulanan yoksullukla mücadele programları: Sosyal risk azaltma projesi (SRAP) örneği, Aydın ili uygulaması" (İ. Karakoyun, Doktora)
- 2005: "Türk bankacılık sistemi: Finansal krizler ve finansal kriz sonrası uygulanan istikrar programlarının etkileri" (İ. Sucu, Yüksek Lisans)
- 2005: "Bankalarda yeni şubesel yapılanma ve müşteri tercihlerindeki önemi" (Y. Ziya, Yüksek Lisans)
- 2005: "Türkiye`de toplam faktör verimliliği ve büyüme" (D. Özden, Yüksek Lisans)
- 2001: "Geçmişten günümüze istikrar programları ve dış ticaret" (E.M., Yüksek Lisans)
Yayınlanan Makaleler:
- 2013: "Which economic freedoms contribute income per capita? Are results sensitive to the indicators and the estimation methods?" (Emerging Markets Finance and Trade, SSCI)
- 2003: "Determinants of foreign ownership in Turkish manufacturing" (Eastern European Economics, SSCI)
- 2017: "Do Consumption Behaviors Converge? A Regional Demand Side Analysis of Convergence Clubs" (Eurasian Academy of Sciences Eurasian Business Economics Journal)
- 2012: "Sanayileşmenin bölgesel yığılması ve komşu illerin büyümesi gelir farklılıklarını artırır mı? Türkiye için bir beta yakınsama analizi" (Ege Akademik Bakış)
- 2005: "Sosyo-ekonomik kalkınmanın ölçümü: Uluslararası bir karşılaştırma" (İktisat İşletme ve Finans)
- 2002: "Locational determinants of inflows of foreign direct investment in Turkey: A time series approach" (Multinational Business Review)
- 2002: "Resident Attitudes Toward Tourism Impacts: The Case of Kusadasi in Turkey" (International Journal of Hospitality and Tourism Administration)
Kitap ve Kitap Bölümleri:
- 2012: "Hayat Sigortacılığı ve Bireysel Emeklilik Sistemi" (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi)
- 2012: "Sigortacılığın Genel İlkeleri ve Yapısı" (Metin Toprak ve Metin Coşkun ile birlikte)
Desteklenen Projeler:
- 2017 - 2019: Kuyruk Bağımlılığı Ölçümündeki Yeni Gelişmeler Işığında Türkiye ile Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Hisse Senedi Piyasaları Arasında Risk Yayılımı, Finansal Bulaşma, Kaliteye Kaçış ve Kaliteden Kaçış Analizi
- 2016 - 2017: Çevre Düzeni Planı Ön Araştırmaları
- 2014 - 2017: SI-DRIVE Social Innovation: The Driving Force of Social Change
- 2014 - 2016: TÜBİTAK Projesi: Türkiye'de Bölgesel Gelir ve Tüketim Farklılıklarının Belirleyicileri ve Yakınsamaların Mekansal Analizi
- 2010 - 2015: Advances in Horizontal Merger Policy and Selected Public Policy Topics HMPP