Sağlık çalışanları: Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin

Çiğli'de bir araya gelen sağlık emekçileri, Eylül ayında aldıkları ücretin enflasyon fark artışına rağmen Ocak ayındaki ücretin altında kaldığını belirterek 'vergide adalet' talebini dile getirdi.

İzmir'de Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirilen eylemde sağlık emekçileri, "Gelirde, vergide adalet istiyoruz" yazılı pankartlar taşıyarak sık sık "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganlarını attı.

İzmir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından düzenlenen basın açıklamasını SES İşyeri Temsilcisi Mustafa Çoban okudu. Çoban, yaptığı konuşmada Eylül ayında aldıkları ücretin, yapılan enflasyon fark artışına rağmen bu yılın Ocak ayındaki ücretin altında kaldığını vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "vergide adaleti sağlayacağız" açıklamalarının ardından ücretlerden yapılan vergi kesintilerinin devam ettiğini hatırlatarak, hükümete sorular yöneltti.

'Maaşlar her gün eriyor'

Çoban, “Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) verilerine göre, sağlıklı beslenmenin maliyetinin günlük 890 lirayı geçtiği ve yoksulluk sınırının 73 bin 651 TL olduğu bir dönemde, çalışanlara düşük ücret ve yüksek vergi kesintisi uygulamak haksızlık değil mi?” dedi. Ayrıca, okulların açıldığı günlerde temizlik işçilerine yönelik işten çıkarma uygulamalarının, öğrenci ve öğretmenlerin sağlıksız koşullarda eğitim almasına neden olduğunu dile getirdi.

Milletvekillerine seslenen Çoban, "Ekim ayında TBMM açıldığında vergide adaleti sağlamak için ne yapacaksınız? Gelirde ve vergide adalet için sesimizi duyuracak mısınız?" diyerek taleplerini iletti. Çoban, yüksek vergi kesintilerini eleştirerek, “Yüzde 35 vergi kesintisinden vazgeçin, en fazla yüzde 15 vergi kesinti oranlarını hayata geçirin" dedi.

28 haftadır süren eylemlerini her çarşamba devam ettireceklerini belirten Çoban, toplumun sağlık hakkı ve sağlık çalışanlarının hakları için verdikleri mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Halkın destek olacağına inandıklarını belirterek, eylem sırasında yapılan açıklamalarda, "Emeğiyle geçinmeye çalışan, enflasyonun ve ekonomik krizin yükü altında ezilen tüm ücretliler ve sabit gelirliler için vergide ve gelirde adalet istiyoruz" ifadesi dikkati çekti.

Sağlık emekçilerinin talepleri ve ekonomik sıkıntılar karşısında duyulan rahatsızlık, ülkedeki sosyal adaletin sağlanmasına yönelik çağrılarla birleşiyor. Eylemin ardından sağlık emekçileri, "Vazgeçmiyoruz, ısrar ediyoruz!" diyerek seslerini duyurmayı sürdürüyor.

Bakmadan Geçme