Sahil Güvenlik Komutanlığının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile bağı koparsa ne olur?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Ege Denizi'ndeki ihlal olayı sonrası, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Deniz Kuvvetleri ile bağlarının kopmasının milli güvenliği tehlikeye attığını vurguladı.
CHP'nin Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Ege Denizi'nde 20 Eylül 2024 tarihinde Yunan Sahil Güvenlik botunun Türk karasularını ihlal etmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Bağcıoğlu, bu olayın, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası yapılan değişikliklerin milli güvenlik üzerindeki olumsuz etkilerini gösterdiğini belirtti.
Yazılı açıklamasında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı arasındaki bağların zayıflaması durumunda, doktrin ve anlayış birliğinin kaybolacağına dikkat çeken Bağcıoğlu, “Eğer bu iki kurumun bağlarını koparırsanız, milli güvenliğimizi ciddi şekilde tehlikeye atmış olursunuz. Tüm dünya devletleri kısıtlı imkânlarını ortak amaçlar için kullanarak sinerji yaratırken, biz siyasi mülahazalarla ayrışıyoruz ve güç kaybediyoruz” dedi.
Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının, deniz hak ve menfaatlerinin korunmasında kritik bir role sahip olduğunu vurgulayan Bağcıoğlu, “Bu iki kurum adeta ‘etle tırnak' gibidir. Benzer şekilde, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlıkları da ayrı düşünülemez” ifadesini kullandı.
Ayrıca, 2692 sayılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'na atıfta bulunan Bağcıoğlu, bu yasaların seferberlik ve savaş hallerinde kuvvet komutanlıkları ile işbirliğinin önemini vurguladığını belirtti. “Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının ilgili Kuvvet Komutanlıkları ile birlikte çalışabilirliğinin zafiyete uğratılması, olası bir kriz durumunda harekâtı olumsuz etkileyebilir” dedi.
Bağcıoğlu, yaşanan son olayın milli güvenlik açısından bir alarm zili olduğunu belirterek, “Bu durumu dikkate alarak, barış şartlarından itibaren seferberlik ve savaş hallerinde ilgili kuvvet komutanlıkları emrine verilecek unsurların belirlenmesi ve işbirliği esaslarının protokollerle düzenlenmesi gerekiyor” diye ekledi.
Son olarak, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında yoğun ortak harekât planlaması ve eğitimlerin yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Bağcıoğlu, “Sürekli ve kesintisiz bilgi aktarımı ve koordinasyon usullerinin geliştirilmesi de büyük önem taşıyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
CHP'nin, milli güvenliği güçlendirmek ve olası tehditlere karşı etkin bir mücadele vermek amacıyla gerekli adımları atacağını vurgulayan Bağcıoğlu, Türkiye'nin güvenliği için birlik ve koordinasyonun sağlanmasının şart olduğunu belirtti.