Savaşın çocukları eğitimde kaybettikleri yılları telafi ediyor
- Kilis Milli Eğitim Müdürlüğünce hayata geçirilen 'Kayıp Nesil Olmasın' Projesi sayesinde, Türkiye'ye geldikten sonra farklı nedenlerle okula devam edemeyen 110 öğrenci eğitime kazandırıldı - İl Milli Eğitim Şube Müdürü Kesikminare: - 'Amacımız Suriyeli öğrencilerimizin akranlarıyla eğitim öğretim görmesini sağlamak'
KİLİS (AA) - İZZET MAZI - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kilis'e yerleşen Suriyeli sığınmacıların çocuklarının eğitimden geri kalmaması için yürütülen 'Kayıp Nesil Olmasın' Projesi kapsamında 110 çocuk eğitime kazandırıldı.
Kilis'te kamplara yerleştirilen ve kent genelinde kiraladıkları evlerde yaşayan Suriyelilerin sayısı 93 bine ulaştı.
Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriyelileri yalnız bırakmayan Türkiye, misafirlerine eğitim, sağlık ve sosyal alanda her türlü imkanı sunmaya devam ediyor.
Kilis Milli Eğitim Müdürlüğü de hayırsever vatandaşların desteğiyle savaştan kaçan ve eğitimden uzak kalan öğrencilere yönelik 'Kayıp Nesil Olmasın' Projesi hazırladı.
Farklı nedenlerle okula gidemeyen 110 öğrenciye ulaşarak eğitim öğretime kazandırılan öğrenciler, kiralanan 4 katlı binada kaybettikleri yılları telafi etmeye çalışıyor.
Akranlarıyla aynı sırayı paylaşabilmek için ter döken öğrenciler, her türlü ayrıntının düşünüldüğü merkezde Suriye eğitim müfredatında gördükleri derslerin yanı sıra Türkçe de öğreniyor.
Suriyeli öğrencilerin eğitiminden sorumlu şube müdürü Mahmut Kesikminare, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akranlarına oranla yaşları ilerlediği için okula gidemeyen Suriyeli öğrencilere yönelik başlatılan 'Kayıp Nesil Olmasın' projesiyle okuluna ara vermek zorunda kalan çocukların tespit çalışmalarının yapıldığını, halen de bu çalışmaların davam ettiğini söyledi.
Kent genelinde 28 okulda yaklaşık 20 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü anlatan Kesikminare, savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek ve eğitimlerine ara vermek zorunda kalan öğrencilere yönelik hayata geçirilen proje sayesinde ilk etapta 110 öğrenciye ulaştıklarını kaydetti.
Kesikminare, şöyle devam etti:
'Yapılan araştırmalarda yaşanan savaş dolayısıyla öğrencilerimizin eğitimlerine ara verdikleri ve akranlarıyla birlikte eğitim yapamadıkları görüldü. Bu durum çocuklarımızda akranlarından daha alt sınıfta oldukları için bir gerilemeye sebep oldu ve okullaşmasının önündeki en büyük engellerden bir tanesinin de bu olduğu görüldü. Biz de Müdürlük olarak böyle bir proje yapmaya karar verdik. Amacımız Suriyeli öğrencilerimizin akranlarıyla eğitim öğrenim görmesini sağlamak. Öğrencilerimizi buraya alıyor ve hızlandırılmış bir programa tabi tutuyoruz. Dolayısıyla tam bir eşitlik olmasa da denklik seviyesine getiriyoruz. Sonrasında ise akranları hangi sınıflardaysa o sınıflara göndererek eğitim öğretimlerini tamamlatmaya çalışıyoruz. Burada yaptığımız şey diploma vermek değil öğrencileri akranlarına yetiştirme programı.'
- Kaybolan yıllarını telafi ettikleri için mutlular
Suriyeli 16 yaşındaki öğrenci Ragad Bagac da merkezde eğitime başlayalı 4 ay olduğunu, ancak bu kadar kısa sürede Türkçe ve İngilizce'yi öğrenmeye başladığını belirtti.
Bagac, 8. sınıftayken ülkesinden ayrıldığını, şimdi 10. sınıfta olması gerektiğini ifade ederek, 'Akranlarıma yetişebilmek için buradayım. Çünkü eğitimden birkaç yıl yoksun kaldım ve eğitimsizliğin ne kadar kötü olduğunu biliyorum. Eğitime başladıktan sonra Türkçe ve İngilizce öğrenmeye başladım. Hayatıma renk geldi. Buraya geldiğim için çok mutluyum.' dedi.
Öğrencilerden Fatma Cüneyt ise 14 yaşında 9. sınıf öğrencisiyken hem ülkesinden hem okulundan ayrı kaldığını söyledi.
Şu anda 17 yaşında olduğunu anlatan Cüneyt, 'Normal eğitim merkezine gitsem şu anda 9. sınıftan başlamam gerekir ve 3 yılım kaybolurdu. Boşa giden yıllarımı telafi etmek ve akranlarımla birlikte eğitim görebilmek için buraya geldim. İnşallah en kısa zamanda arkadaşlarıma yetişeceğime inanıyorum.' diye konuştu.