Sayıştay: İhaleyi alacak kişiler genel müdürün takdir hakkı ile belirlenmiş

Sayıştay raporu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı yurtlardaki işletici seçimlerinde genel müdürün takdir hakkının belirleyici olduğunu ortaya koydu.  

Sayıştay'ın 2023 yılı raporunda, Genel Müdürün müracaat eden işletici adaylarından uygun gördüklerine +10 puana kadar takdir hakkı kullanabileceği belirtildi. Bu çerçevede, toplam 140 işletici seçiminde, birçok adayın aynı puanlara sahip olduğu ve hatta daha düşük puan alanların bile Genel Müdürün takdir hakkıyla seçildiği tespit edildi.

Rapor, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı yurtlardaki kafeterya, berber ve lokantalar için işletici olarak başvuran kişi ve firmalar arasında, düşük puan alan adaylara Genel Müdür takdiriyle ihale verildiğini vurguladı.

Sayıştay, raporunda işletici seçiminde belirli değerlendirme kriterlerinin bulunmadığını ve küçük işletmelerin çalışma usul ve esaslarına ilişkin mevzuat düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'na göre, yurtlardaki kantin ve yemekhanelerin işletilmesi 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmadığından, uygulamada belirsizlikler yaşandığı belirtildi.

351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmeliklerle, 16.08.2017 tarihli Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Küçük İşletmelere İlişkin Usul ve Esaslar'ın yetersiz olduğu vurgulandı. İşletici adaylarının değerlendirilmesiyle ilgili olarak genel ve özel şartların maddeler halinde sıralandığı ancak seçim kriterlerinin net bir şekilde belirlenmediği kaydedildi.

Genel Müdürlük, işletici seçiminde bazı kriterlere göre puanlama yapıldığını ifade etti; ancak işletici adayı olan kişi ve firmalara bu kriterlerin ne olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. Yalnızca yapılan değerlendirme sonucunda işletici olup olmadıkları bildirilmekte.

Sayıştay, bu durumun itiraz süreçlerine engel teşkil ettiğine dikkat çekerek, mevcut usul ve esasların yasal altyapıdan yoksun olduğunu ortaya koydu. Kamu idaresinin verdiği yanıtta ise, değerlendirme kriterlerinin internet ortamında yayımlanacağı ve yeni bir düzenlemenin yapılacağı belirtildi.

Açıklanan nedenlerle, yurtlardaki küçük işletmelerin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen hukuki alt yapının sağlanması gerektiği, böylece uygulamada oluşabilecek tereddütlerin giderileceği ifade edildi.

memur5.com

Bakmadan Geçme