Seçimin en doğru bileni yabancılar oldu!

Kritik üç seçimde de yabancılar doğru pozisyon aldı. 7 Haziran'da satan, 1 Kasım'da alım yapan yabancılar anketçilere nal toplattı.

Türkiye, 2014 martından bu yana, cumhurbaşkanlığı dış üç intihap yaşarken, soruşturma firmalarının iri ortak kısmı neticelere bağlı tahminlerinde çuvalladı. Yabancı yatırımcılar ise gine en doğru tercihi yaptı. Her üç seçimden evvel de eylem ile tahvil-bono piyasalarında doğru durum meydan yabancı yatırımcılar, fen verilerin de desteğiyle, adeta intihap neticelerini az daha el değmemiş hatayla tutturdu. Türkiye'yi siyasal belirsizliğe sürükleyen 7 Haziran öncesinde satışa geçen, ortak tane öğür iktidarını getiren 1 Kasım öncesinde ise alıma sabık yabancı yatırımcılar, Mart 2014 domestik seçimleri öncesinde de bire ortak başarıyı sergiledi. 

7 HAZİRAN ÖNCESİ SATIŞ

Türkiye'de 13 salname ortak tane öğür iktidarına ıtlak verici 7 Haziran seçimleri öncesinde yabancı yatırımcılar, Türkiye piyasalarında üstün dereceli sayılabilecek tutarda adanmış gerçekleştirdi. Yabancılar, 15 Mayıs-5 Haziran 2015 tarihleri ortada 1 bilyon 856 milyon dolar, 22 Mayıs-5 Haziran ortada ise 767 milyon dolarlık eylem ile tahvil-bono satışı gerçekleştirdi. Siyasi istikrarın bozulmasıyla beraberce yabancılar, senenin üçüncü çeyreğinde sadecede borsada 944 milyon dolarlık kesin adanmış gerçekleştirdi. 



1 KASIM'DA TAM İSABET

Türkiye'de az daha uğur boncuğu soruşturma firmasının sonucunu kestiremediği 1 Kasım seçiminde, AK Parti yüzdelik 49.5 oyla gene ortak tane başına nüfuz oldu. Yabancılar, 16-30 Ekim tarihleri ortada 573, 23-30 Ekim ortada ise 302 milyon dolarlık eylem ile tahvil-bono alımı gerçekleştirdi. Yabancılar, borsada üç ay aradan sonraları ekimde gene kesin alıntı gerçekleştirirken, fihrist yüzdelik 11 yükseldi. 

YERELİ DE BİLDİLER

Yabancı yatırımcılar, en ehemmiyetli intihap tahminlerini 2014 domestik seçimlerinde gerçekleştirdi. Gezi Parkı vakaları ile 17/25 Aralık operasyonları daha sonra 30 Mart'ta meydana gelen bu seçim, AK Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Hükümetin çelim kaybedeceğine bağlı iddialarına karşın domestik seçimde de oy kaybı yaşanmazken, yabancı yatırımcılar 21 Mart-4 Nisan tarihleri ortada 533 milyon dolarlık kesin alıntı yaptı. Borsa İstanbul 2014 yılı martında 61 bin seviyelerinden 70 bine yükselmişti. 

Kaynak: HABER7.COM

Bakmadan Geçme