Şehir çöplüğü ayılara yaşam kaynağı oldu
- Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ormanlık alan yakınındaki çöp dökme alanı, kış uykusundan uyanan ayılar için besin kaynağı haline gelirken, yavruların hayatta kalma olasılığını da artırdı - Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Çoban: 'Boz ayılar yılda 2-3 yavru yapıyor. Normalde bu yavruları sadece ormanların onları sunduğu besinlerle besleyebiliyorlar. Ancak çöplük devreye girdiği zaman, orman ekosistemi çöplükteki besinle birlikte 3 yavrunun hayata tutunmasını sağlıyor'
KARS (AA) - HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki şehir çöplüğü, kış uykusundan uyanan ayılara kolay ve zengin besin imkanı sağlarken, yavrularının da hayatta kalma olasılığını artırıyor.
Sarıkamış kent merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Acısu mevkisinde bulunan yaklaşık 5 dönümlük çöp dökme alanı, hemen bitişiğindeki sarıçam ormanlarında yaşayan başta ayılar olamak üzere yabani hayvanlar için adeta yaşam kaynağı işlevi görüyor.
Baharın gelmesiyle kış uykusundan uyanan ayılar, karla kaplı ormanda yeterince yiyecek bulamadıkları için akşam saatlerinde şehir çöplüğüne gelerek buradan beslenebiliyor. Özellikle mevsim geçişi döneminde ayılarla beraber, ormanlardaki diğer yabani hayvanlar için hayati işlev gören şehir çöplüğü, sağladığı beslenme imkanıyla ayı popülasyonuna canlılık sağladı.
- Çöplük ayı popülasyonuna destek oldu
Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharın gelmesiyle boz ayıların kış uykusundan uyandığını ve ana besin noktası olan ormanda henüz yeterli yiyecek bulamadıkları için çöplüğe gelerek insanların artık gıdalarıyla beslendiklerini söyledi.
Bu bölgede çöplüğün varlığının, doğal yaşama ve özellikle de ayı popülasyonuna destek olduğunu ifade eden Çoban, şunları kaydetti:
'Boz ayılar yılda 2-3 yavru yapıyor. Normalde bu yavruları sadece ormanların onlara sunduğu besinlerle besleyebiliyorlar. Ancak çöplük devreye girdiği zaman, orman ekosistemi çöplükteki besinle birlikte 3 yavrunun hayata tutunmasını sağlıyor. Bu da popülasyon dinamiğini arttırıyor. Yani buradaki boz ayı nüfusu artıyor. Çöplükte besin alanı geniş olduğu için sahipsiz köpekler, kurt, tilki ve diğer birçok yaban hayvanı da buradan besleniyor.'
- Doğa meraklılarını da kendisine çekiyor
Sarıkamış şehir çöplüğü, ayıların havanın kararmasının ardından beslenmek için ormandan dışarı çıkmalarıyla pek çok doğal yaşam meraklısını da kendisine çekmeye başladı.
Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, bu durumun tehlikeli olduğu uyarısı yaptı.
İnsanların ayıları yakından görmek için arabalarıyla buraya geldiğini ama kış uykusundan kalkan ayıların normalden daha sinirli bir yapıya sahip olduğuna dikkati çekerek, Çöplüğe gelen insanlar ayıların fotoğraflarını, videolarını çekmek istiyor. Bunu yapmamaları gerekiyor çünkü ayılar bu zamanlarda çok tehlikeliler. Bizim tavsiyemiz insanların bu alanlardan uzak durmalarıdır.' dedi.
Bu konuda tedbir alınması için belediyeyle ortak bir çalışma yapmayı planladıklarını belirten Çoban, yakın zamanda çöplük alanına araçla yaklaşmanın engelleneceğini sözlerine ekledi.
- Rahatsız edilmelerinin önüne geçilecek
Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy da Sarıkamış'ın sahip olduğu sarıçam ormanlarıyla birçok yaban hayvanına barınma imkanı sağladığını belirtti.
Acısu mevkisindeki çöplükte beslenme imkanı bulan başta ayılar olmak üzere yaban hayvanlarının, insanlar tarafından rahatsız edilmemeleri için çalışma başlattıklarını ifade eden Toksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Hava karardıktan sonra çöplüğe gelen ayılar, burada yiyecek bulmaya çalışıyor. Bunu fırsat bilen vatandaşlar da bölgeye gelerek bazen ayıların yiyecek bulma mücadelesini izliyor bazen de ürküterek bölgeden uzaklaştırıyor. Bu da yaban hayatına zarar veriyor. Kars Valiliği, Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi, Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Kuzeydoğa Derneği olarak ortak bir çalışma başlattık. Söz konusu çöplükte yaban hayvanlarının, boz ayıların rahatsız edilmemesi için ilk etapta çöplük girişine sürgülü kapı ya da bariyer yaparak akşam saatlerinde araç trafiğine kapatacağız. İleriki dönemde de Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri Bakanlıklarımızın desteğiyle bu bölgede rehabilitasyon çalışmaları yaparak yaban hayatını ve doğamızı koruyacağız.'