Sendikayla 'Lezita' kavgası... Türkler yerine yabancıların işe alınacağı iddiasını Bakanlık niye yalanladı?
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi'nde yaşanan toplu sözleşme görüşmelerindeki anlaşmazlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Öz Gıda İş Sendikası arasında gerilim yarattı.
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi'nde yaşanan toplu sözleşme görüşmelerindeki anlaşmazlık ve devamında başlayan grev, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hak-İş'e bağlı Öz Gıda İş Sendikasını karşı karşıya getirdi.
Bakanlık ve Sendika 3 Mayıs'ta peş peşe yayımladıkları iki açıklama ile karşı karşıya geldi.
Bakanlıktan "Lezita'nın sözcüsü gibi" eleştirilerine yol açan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, grevin nedeninin çarpıtıldığı ileri sürüldü. "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerin işten çıkarılarak yerlerine yabancı uyruklu kişilerin alındığı iddiasının gerçeği yansıtmadığı savunularak "Grev kararı toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle olup bahsi geçen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır." ifadesine yer verildi. Bunun üzerine Öz Gıda İş Sendikasından, Bakanlığın açıklamasını hedef alan zehir zemberek bir açıklama yapıldı. “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına” başlığı ve hitabı ile başlayan sendika açıklamasında “grevle ilgili yapılan açıklamada hatalı ve yanlış bilgilere yer verildiği” savunuldu.
Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Halil Çukutli imzalı açıklamada Bakanlığın greve katılan işçi sayısını yanlış bildirdiği, bu rakamın 50 değil 168 olduğu aktarıldı. Bakanlığın yabancı işçi çalıştırılmasıyla ilgili iddiaları yalanlamasının, Denizli 2. İş Mahkemesi'nin verdiği ihtiyati tedbir kararı ile çeliştiği şöyle ifade edildi: “Denizli 2. İş Mahkemesi'nin, Lezita işverenince 483 işçinin grev kırıcı olarak işe alındığı yönünde verdiği ihtiyati tedbir kararını gölgeler niteliktedir. Bakanlığınızca yapılan paylaşımda, greve çıkan işçi sayısı ile ilgili rakam tutarsızlığının, işveren tarafından yapıldığında bile hoş karşılanmayacağı ortadayken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından resmi X hesabından yapılması, son derece manidardır.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının açıklaması:
İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi ile HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Öz Gıda İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle 07.03.2024 tarihinde grev kararı alınmıştır.
Grev kararından sonra Bakanlığımız sürece dahil olarak gerekli adımları atmıştır.
50 işçinin katıldığı grev kararını takiben olayın suhuletle çözülmesi adına son görüşme 18.04.2024 tarihinde Bakan Yardımcımız Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürümüz Mehmet Baş, işçi ve işveren yetkilileriyle görüşme gerçekleştirmiştir.
Bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada söz konusu grevin nedeni çarpıtılarak "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerin işten çıkarılarak yerlerine yabancı uyruklu kişilerin alınması” olarak yer almıştır. Ancak grev kararı toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle olup bahsi geçen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
Adı geçen firmada; 2.951 Türk vatandaşı istihdam edilmektedir. Şirket, Bakanlığımıza 2024 yılında 158 yabancı uyruklu için çalışma izni talebinde bulunmuş olup, sadece 40 yabancı için çalışma izni verilmiştir. Hâlihazırda firmada 37 yabancı uyruklu işçi çalışmaktadır.
Müfettişlerimizce detaylı incelemeler devam etmekte olup Bakanlık olarak ilgili taraflarla görüşme halinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Öz Gıda İş Sendikasının açıklaması:
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA
“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi X hesabından 3 Mayıs 2024 tarihinde saat 13:23'te yapılan paylaşımda, sendikamızın Lezita fabrikasında yürüttüğü grevle ilgili yapılan açıklamada hatalı ve yanlış bilgilere yer verilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi verilerine göre Lezita'da greve katılan işçi sayısı açıklamanızda verildiği gibi 50 değil, 168'dir. Açıklamanızda bazı medya kuruluşlarınca çarpıtıldığı iddia edilen yabancı işçi çalıştırılması ile ilgili “Bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada söz konusu grevin nedeni çarpıtılarak ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerin işten çıkarılarak yerlerine yabancı uyruklu kişilerin alınması' olarak yer almıştır. Ancak grev kararı toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle olup bahsi geçen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.” şeklindeki ifadeler, Denizli 2. İş Mahkemesi'nin, Lezita işverenince 483 işçinin grev kırıcı olarak işe alındığı yönünde verdiği ihtiyati tedbir kararını gölgeler niteliktedir. Bakanlığınızca yapılan paylaşımda, greve çıkan işçi sayısı ile ilgili rakam tutarsızlığının, işveren tarafından yapıldığında bile hoş karşılanmayacağı ortadayken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından resmi X hesabından yapılması, son derece manidardır. İşverene moral üstünlük sağlayacağı açık olan böyle bir açıklamanın, 58 gündür hakkını arayan grevci işçilerimiz için ise adalete olan güvenlerini sarsacağı muhakkaktır. Mahkeme kararlarını bile uygulamamakta direten Lezita işvereninin, 1 Mayıs öncesi fabrikada çalışan işçilerine verdiği “1 Mayıs'tan sonra grevcilere en büyük açıklamayı yapacağız, rahat olun” şeklindeki mesajlarından sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan bu açıklama, greve çıkan işçilerimiz nezdinde büyük bir hayal kırıklığı oluşturmuştur. Öz Gıda İş Sendikası olarak greve katılan Lezita işçilerinin haklarını tüm hukuki yolları kullanarak korumaya devam edeceğimizi belirterek, Bakanlığınızın resmi X hesabından yapılan maddi hatalı paylaşımın düzeltilmesini arz ederim.
Halil Çukutli
Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı”