SGK Daire Başkanı hakkında 820 milyonluk usulsüzlük suçlaması
SGK Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapora göre, ilaç firmasının bazı bürokratları haksız menfaat temin etmekle suçlanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bir MS ilacını usulsüz şekilde ödeme kapsamına alarak devleti 820 milyon TL zarara uğrattığı ortaya çıktı. SGK Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapora göre, ilaç firmasının bazı bürokratları haksız menfaat temin etmekle suçlanıyor.
SGK Teftiş Kurulu'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, Yurtdışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu'nun yetkisi olmaksızın 2018 yılında İsviçreli bir ilaç firmasına ait bir MS ilacını geri ödeme listesine aldığı belirlendi. Raporda, komisyon üyelerinin usulsüz işlemi bilinçli olarak gerçekleştirdiği ifade edildi.
Haksız Kazanç ve Usulsüzlükler Tespit EdildiRapora göre, Sağlık Uygulama Tebliği'nde ilacın geri ödeme kapsamı şirket lehine genişletildi. SGK müfettişleri, 2018-2023 yılları arasında ilaç firmasına toplamda 819 milyon 915 bin TL ödeme yapıldığını tespit etti. Türk Nöroloji Derneği'nin değerlendirmesine atıfta bulunan rapor, ilacın SPMS hastalığının tedavisinde kullanılamayacağına dair tıbbi görüşü içeriyor.
Soruşturma raporunda, dönemin SGK Daire Başkanı D.Y.'nin, bir ilaç firmasının Türkiye temsilcisi aracılığıyla oğluna ABD'de staj ayarladığı, komisyon üyelerinden birinin ise ilgili firmada işe başladığı bilgisine yer verildi. Komisyon üyesi O.K. hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma Başlattı
SGK'nın suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sorumlular hakkında 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma sürecinde Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinin ifade vermeye gelmediği de belirtildi.
SGK Teftiş Kurulu, ilgili firmadan haksız kazanç elde edilen tutarın yasal faiziyle birlikte geri alınmasını talep etti.