Sigara kullananlarda zatürre riski artıyor

Sigaraya bağlı ölümle sonuçlanabilen üst solunum yolu hastalığına yol açan zatürre mikrobunun nefes borusundan akciğerlere daha kolay yayılarak hastalık riskini artırdığı bildirildi.

Sigaraya bağlı oluşan zararlar nedeniyle, ölümle sonuçlanabilen üst solunum yolu hastalığına yol açan zatürre (pnömokok) mikrobunun, nefes borusu ve akciğerlere daha kolay yayılarak hastalık riskini artırdığı belirtildi.

Türk İç Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıktan korunmak için 65 yaş üstündekiler, kalp, tansiyon, böbrek, akciğer gibi kronik hastalığı bulananlar ile bağışıklık sistemi bozukluğu olanların yanı sıra sigara kullananların da zatürre aşısı yaptırması gerektiği söyledi.

Halk arasındaki zatürre olarak bilinen pnömoni hastalığının, akciğer dokusunun iltihaplanması ile ortaya çıktığına işaret eden Ünal, bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski bulunduğunu anlattı.

'Sigara dumanına maruziyet riski artırıyor'

Zatürreden korunmak için risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Ünal, özellikle yüksek riskli gruba grip bulaştırabilecek kişilerin mutlaka aşılanması gerektiğini bildirdi.

Ünal, 'Yapılan araştırmaya göre, sigaraya bağlı oluşan zararlar nedeniyle hastalığa yol açan bakteri nefes borusu ve akciğerlere daha kolay yayılabiliyor. Dolayısıyla sigara kullanımı zatürre gelişme riskini artırıyor. Bunun dışında pasif içicilik olan sigara dumanına maruziyet de zatürre riskini yükseltiyor' diye konuştu.

Zatürre tanısı konan hastalarda ciddi oranda sigara kullanımı öyküsü bulunduğunu anlatan Ünal, her türlü tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

Bakmadan Geçme