Sigorta prim günü ve prim ödeme şekilleri değişiyor

2025 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmesi planlanan emeklilik reform paketi, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor.

2025 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmesi planlanan emeklilik reform paketi, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor.

Türkiye gazetesinden Uğur Duyan'ın haberine göre, reform kapsamında sigorta prim günü ve prim ödeme şekilleri tamamen değişecek. Prim gün sayısına göre maaş hesaplanacak ve kök aylık ya da taban aylık gibi kavramlar tarihe karışacak. Yeni sistem, çalışanların emeklilikte daha rahat bir hayat sürmesini amaçlıyor.

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yeni sigorta başlangıcı yapılanların belirli bir yaşa kadar çalışması zorunlu hale getirilecek. Bu sistemde kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında emekli olabilecek. Bu yaş düzenlemesi, yasa yürürlüğe girdikten sonra sigorta başlangıcı yapılanları kapsayacak ve 2000 sonrası doğanlar bu yeni emeklilik sistemine tabi olacak.

Prim ödeme şekli değişiyor

Yeni düzenlemelerle birlikte sigorta prim günü ve prim ödeme şekilleri de değişecek. Prim gün sayısına göre maaş hesaplanacak, dolayısıyla kök emekli aylığı ve taban emekli aylığı gibi kavramlar ortadan kalkacak. Herkes ödediği prim gün sayısına göre emekli maaşı alacak.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi

Mevcut çalışanlar içinse tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. Otomatik Katılım Sistemi yeniden düzenlenecek ve işverenlerin katkısıyla ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek. Bu yeni sistemle birlikte çalışanlar kıdem tazminatı almanın yanı sıra emekli maaşlarına ek olarak tamamlayıcı emeklilik sisteminden de yararlanacak. Otomatik Katılım Sistemi ise tamamlayıcı emeklilik devreye girdikten sonra kaldırılacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemini emeklilik şirketleri yürütecek.

Çalışan emeklilere prim kesintisi

Reform kapsamında çalışan emeklilerden de prim kesintisi yapılması gündemde. Yeni sistemde, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden yüzde 12,5 oranında maaş kesintisi yapılması öngörülüyor. Hali hazırda çalışan 2 milyondan fazla emekliden sigorta primi kesilmesi planlanıyor.

Sosyal yardım düzenlemeleri

Reform paketi, en düşük emekli maaşı için de yeni düzenlemeler getiriyor. Hazine, en düşük emekli maaşına destek vermeyecek, bunun yerine dar gelirli emeklilere sosyal yardımlar sağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, geçinemeyen emeklilere yol, yakıt, gıda ve kira yardımı gibi destekler sunacak. Reform paketinin 2025 bütçesi sonrası Meclis gündemine gelmesi bekleniyor ve kademeli bir geçiş süreci öngörülüyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme