Sık rapor almak fesih sebebi sayılır mı?

Sık sağlık raporu alan işçinin işten çıkartılabilmesi için ihbar süresini aşan rapor sürelerine dikkat edilmesi gerekiyor.

İşyerlerinde sık sağlık raporu alan işçilerin işten çıkartılması, 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25'inci maddesi çerçevesinde belirli koşullara bağlı olarak mümkün olabiliyor. Habertürk'tün Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre, İşçinin sağlık sorunları nedeniyle sık sık rapor alması, iş akdinin feshi için bir gerekçe olabilir. Ancak bu durumda, işçinin ihbar süresini aşan rapor süresi dikkate alınır. Eğer işçinin rapor süresi, ihbar süresini 6 hafta aşarsa işveren iş akdini feshedebilir. Bu durumdaki işçi ihbar tazminatı alamaz, ancak kıdem tazminatına hak kazanır.

İş Kanunu, işçinin kendi kusurundan kaynaklanan ya da düzensiz yaşam tarzı veya alkol bağımlılığı nedeniyle hastalanması ya da engelli hale gelmesi durumunda işverenin, ihbar süresi beklemeksizin işçiyi işten çıkarma hakkı tanır. Bu durumda işçinin devamsızlığının ardı ardına 3 iş günü ya da bir ay içinde 5 iş gününden fazla olması gerekir.

Bununla birlikte, işçinin tedavi edilemeyecek bir hastalığa yakalanması ve iş yerinde çalışmasının Sağlık Kurulu tarafından sakıncalı bulunması halinde de işverenin iş akdini feshetme hakkı doğar. Bu fesih hakkı, işçinin ihbar süresini ve bunu takip eden 6 haftalık rapor süresini aşmasıyla devreye girer. Doğum ve gebelik gibi hallerde bu süre, 16 haftalık analık izninin ardından başlar.

İş Kanunu'na göre işçiye kıdem tazminatı ödenirken, ihbar süresi + 6 hafta kuralına uymayan fesihlerde işçiye ihbar tazminatı da ödenir. Ancak, işveren bu süreçte işyerindeki olumsuzlukları ve işin aksadığını ispatlamalıdır. İşe iade davası açan işçiler, işten çıkarılma gerekçesinin geçerli olup olmadığını bu davalar yoluyla tartışabilirler.

Yargıtay kararlarına göre, sık rapor kullanan işçinin işten çıkarılması için "makul süre" kriteri de önemlidir. İşçi, en son rapor aldığı tarihten itibaren 2 ay içinde bu gerekçeyle işten çıkartılabilir. Ancak bu sürenin aşılması halinde işten çıkarma gerekçesi geçersiz sayılabilir.

Son olarak, işçilerin de sağlık gerekçesiyle iş akitlerini feshetme hakları bulunuyor. İşçinin sağlığı için tehlike oluşturan bir işte çalışıyor olması veya işverenin ya da bir başka işçinin bulaşıcı hastalığa yakalanması durumunda işçi, kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir.

memur5.com

Bakmadan Geçme