SMMM'lerin yeşil pasaport alma hakkı ahirete mi kaldı?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) tarafından dile getirilen yeşil pasaport talebi, mesleğin çözüm bekleyen onlarca sorunu ve angaryaları dururken acil bir ihtiyaç olarak görülmüyor. Yeşil pasaport talepleri ile acil sorunların gündemden düşürüldüğü ve yeşil pasaport alınsa bile SMMM'lerin yurtdışına çıkacak gelirlerinin olmadığı konuları gündeme getirildi.

Bağımsız denetçi ve aynı zamanda SMMM olan Abdullah Çavuş; mesleğin uluslararası bir meslek olduğunu, ülkemizde merkezleri yurtdışında olan çok sayıda firma bulunduğunu ve bu firmalarda çalışan meslek mensuplarının zaman zaman yurtdışına çıkma mecburiyetleri olduğunu ifade etti. Bunun yanında uluslararası mesleki toplantılara veya eğitimlere katılmak isteyen meslektaşlarına vize sorunu çıkarıldığını ve bu anlamda yeşil pasaport talebinin mesleki anlamda bir vizyon meselesi olduğunu dile getirdi.

TÜRMOB İstatistikleri ve Faaliyet Raporları

2023 yılı TÜRMOB faaliyet raporuna göre, ülkemizde hizmet aktifi ile çalışan SMMM sayısı 68.402 kişi olarak tespit edildi. Özel sektör şirketlerinde bağımlı olarak çalışan meslektaş sayısı bu rakamın içinde yer alıyor. Serbest çalışan SMMM sayısı ise 56.699 kişi olarak belirlendi. Meslek mensuplarımızdan 14.301 kişi yüksek lisans mezunu, 532 kişi ise doktora yapmış durumda.

SMMM Mesleğinin Kariyer Özellikleri

SMMM mesleği kariyer bir meslek olup, kariyer mesleklerin ortak özellikleri şunlardır:

Özel yarışma sınavı,

Üç yıl yardımcılık süresi,

Hizmet içi eğitimler,

Yeterlilik sınavları.

Muhasebe ve denetim standartları uluslararası kurumlar tarafından düzenlenmekte olup, TÜRMOB da bu uluslararası örgütlere üyedir. Bu nedenle, meslek mensuplarının ve TÜRMOB ile oda yöneticilerinin çeşitli nedenlerle yurtdışına gitme mecburiyetleri bulunmaktadır. Yeşil Pasaport, bu kişilere vize kolaylığı sağlamaktadır.

Yeşil Pasaport: Vizyon ve Misyon Meselesi

Abdullah Çavuş, meslek mensuplarının yurtdışına açılması ve yeni iş alanları bulmaları açısından yeşil pasaport talep etmelerinin vizyon ve misyon meselesi olarak karşımıza çıktığını ifade etti. Bu çerçevede vizyonlarının ve misyonlarının ne olduğunu ortaya koyan Çavuş;

"Vizyon: Bir kuruluşun geleceğe dair geniş ve iddialı resmi olup, uzun vadeli hedefleri ve ideal dünyadaki yerini tanımlar. Çalışanlara, müşterilere ve diğer paydaşlara organizasyonun büyük resmini gösterir ve onları, tanımlanmış bu üst düzey amaç doğrultusunda harekete geçmeye teşvik eder.

Misyon: Bir kuruluşun varlık nedeni, temel amacı ve faaliyetlerini nasıl yürüttüğünü tanımlar. Kuruluşun ne yaptığını, hangi değerlere sahip çıktığını, hangi müşteri veya paydaş grubuna hizmet ettiğini ve bu hizmetleri sunarken hangi temel prensip ve etik değerlerden ödün vermediğini ortaya koyar." şeklinde açıklayarak serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin vizyon ve misyonlarını gerçekleştirebilmek amacıyla uluslararası platformlara katılabilme imkanını elde etmeleri için yeşil pasaporta ihtiyaçları olduğunu ifade etti.

Bu açıklamalardan hareketle, meslek mensuplarının yurtdışına açılması ve yeni iş alanları bulmaları açısından yeşil pasaport talep etmeleri vizyon ve misyon meselesi olarak önem taşımaktadır.

Yeşil Pasaport ve Avantajları

Yeşil Pasaport Nedir?: Hususi pasaport olarak bilinen belge, yeşil renkli bir kapağa sahip olduğu için "Yeşil Pasaport" olarak adlandırılmaktadır. Devlet memurları, avukatlar ve belirli koşulları karşılayan iş insanlarına verilir.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilmektedir?

TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar, belirli kadro derecelerindeki devlet memurları, il, ilçe ve belde belediye başkanları, belirli şartları taşıyan iş insanları, 15 yıllık avukatlar ve bu kişilerin ailelerine verilmektedir.

Yeşil pasaport, normal şartlarda vize isteyen pek çok ülkeye vizesiz seyahat edebilme veya kapıda vize uygulamalarından faydalanabilme ayrıcalığı sağlar. Ayrıca, yalnızca uçak bileti alıp check-in işlemi gerçekleştirerek seyahat edilebilir.

Yeşil pasaportun mesleki ve uluslararası anlamda taşıdığı önem göz önünde bulundurularak, bu talebin karşılanması mesleki vizyon ve misyon açısından önemli görülmektedir. Ancak, öncelikli olarak meslektaşların acil sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Sonuç

Serbest meslek faaliyetinde bulunan 15 yıllık avukatlara ve ailelerine yeşil pasaport veriliyorken, vergi idaresi ile vergi mükelelfi arasında bir köprü olan serbest muhasebeci mali müşavirler neden bu imkandan mahrum ediliyor? Hazine ve Maliye Bakanlığının getirdiği tüm şekli yükümlülükleri fedakarca yerine getirerek gece gündüz çalışan bu meslek mensupların; bir iş insanı, bir avukat ve bir devlet memuru kadar bu ülkeye katkı sağladığını unutmamak gerekir. Merkezi yönetim bütçe vergi gelirlerinin tahsilatı onların sırtından geçiyor. Onlar yeşil pasaportu hak etmiyor mu? Yoksa bu hakları ancak ahirette mi alacaklar?

memur5.com
Yorumlar 2
Şart mı? 24 Mayıs 2024 19:39

Elinde yeşil pasaport almak için o kadar çok gerekçe ve yaptırım gücü olan muhasebe ve mali müşavirlik mesleği ne yazık ki bu gerekçeleri ve gücü yeterince kullanamayan başkan ve başkanlar topluluğu mevcut, sadece yaptıkları beyannamelerin verilme günü geldiğinde yetişmiyorsa erteletmeye güçleri yetiyor maalesef, kırmızı kar yağarsa mali müşavirler de yeşil pasaport alabilirler.

Abdullah Çavuş 21 Mayıs 2024 20:29

Böyle önemli bir konuyu Basınımız yoluyla kamuoyu gündemine taşıdıgınız için çol teşekkur ediyoruz

Bakmadan Geçme