Sözleşmeli iken memur kadroya geçen personele aylıksız izin verilir mi?

Memur kadrosuna geçen sözleşmeli personelin aylık izin hakları netleşiyor. İşte detaylar ve izin süreleri...

Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, sözleşmeli personelden memur kadrosuna geçenlerin aylık izin hakları nelerdir merak ediliyor. Kanun kapsamında, hizmet sürelerinin kazanılmış hak aylık derecelerinde değerlendirilmesi sağlanıyor. Buna göre, en az 1 yıl hizmeti olanlar yıllık izin alabilecekken, 5 yıl ve üzeri hizmeti olanlar aylıksız izin hakkından yararlanabilecek. Değişikliklerin, kamu kurumlarında çalışan personelin haklarının korunması ve uygulama birliğinin sağlanması amacıyla yapıldığı belirtiliyor.

Sabah gazetesi konuyu soru-cevapla gündeme taşıdı. İşte o haberin özeti:

Soru: Mühendis unvanında sözleşmeli personel olarak çalışırken memur kadrosuna geçenlerin, kazanılmış hak aylık değerlendirilen süreleri 5 yıl ve üzeri olduğunda, 657 sayılı Kanunun 108/E maddesi kapsamında izin verilmesi mümkün mü?

Cevap: 7433 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 3. maddesinde, "İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde 28/11/2022 tarihi itibarıyla çalışmakta olanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sözleşmesi devam eden ve 48. maddede belirtilen genel şartları taşıyanlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde yazılı olarak başvuranlar, sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altmış gün içinde kurumlarınca atanırlar. Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, ilgili mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102. maddesinde, "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." hükmü, 108. maddesinin (E) bendinde, "Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, olağanüstü hâl veya genel hayata müessir afet hâli ilan edilen bölgelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere zorunlu olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 154 Seri Nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği'nde, "Bu itibarla, uygulama birliğinin sağlanması, ihtilafların kısa sürede çözümlenmesi ve gereksiz yargılama gideri ödenmemesi bakımından; 1- Yıllık izin sürelerinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmet sürelerinin dikkate alınması, gerekmektedir." denilmiştir.

Bu bağlamda, sözleşmeli personel olarak çalışan ve 7433 sayılı Kanun gereğince kadroya geçirilenlerin;
- Aday memur statüsünde olmadığı,
- Sözleşmeli personel statüsünde geçen hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derecelerinde değerlendirileceği,
- Bu sürelerin en az 1 yıl olması halinde yıllık izin alabileceği,
- En az 5 yıl olması halinde aylıksız izin hakkından yararlanabileceği düşünülmektedir.

memur5.com

Bakmadan Geçme