SYDV çalışanları ilave tediye alabilir mi?
AYM, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı çalışanlarının ilave tediye alıp alamayacağı konusunda önemli bir karar verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı çalışanlarının ilave tediye alıp alamayacağı konusunda önemli bir karar verdi. Mahkeme, Yargıtay daireleri arasındaki içtihat farklılığını çözmek için içtihadın birleştirilmesi yolunun izlenmesi gerektiğini belirtti. Ancak, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin kapatılmasının ardından, bu içtihat farklılığının giderildiği sonucuna vardı. Mahkeme, Vakıf çalışanlarının ilave tediye alacağına hak kazanamayacağına yönelik yapılan yorumun, bariz takdir hatası ya da keyfîlik içerdiğini kabul etmedi. Başvurunun, adil yargılanma hakkı açısından ihlal teşkil etmediği sonucuna varıldı.
Başvurucu, 2008 ile 2016 yılları arasında Adapazarı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında çalıştığını belirterek, ilave tediye alacağı için dava açmıştı. Mahkeme, ilave tediye alacağının ödenmesine karar vermişti. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi, Vakıf'ın kamu tüzel kişiliği taşımadığı gerekçesiyle davayı reddetti.
Başvurucu, karara itiraz ederek, mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğini savundu. Anayasa Mahkemesi ise, Vakıf lehine sehven veklet ücreti hükmedilmesinin mahkemeye erişim hakkını etkilemediğine karar verdi.
Mahkeme, başvurunun her iki iddiayı da açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilemez buldu. Yargılama giderleri başvurucuya bırakıldı.