Tahir Elçi davasında beraat Kararının gerekçesi açıklandı: Atışın kimin silahından atıldığı belirsiz

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesine ilişkin davada beraat kararının gerekçesi açıklandı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015'te öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin cinayet davasında, beraat kararının gerekçesi açıklandı. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, “bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçundan yargılanan üç polis memurunun beraat etme nedeni olarak, Elçi'nin ölümüne neden olan atışın kimin silahından çıktığının tespit edilememesi gösterildi.

Tahir Elçi, Sur ilçesinde basın açıklaması yaptığı sırada, güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasındaki çatışmada öldürülmüştü. 12 Haziran'da verilen beraat kararının gerekçeli açıklamasında, ölümcül atışın hangi silahtan yapıldığının belirlenememesi, sanık polislerin suçu işlediklerine dair yeterli delil bulunamaması nedenleriyle beraat ettikleri ifade edildi.

Mahkeme, sanık polislerin yargılama süresince SEGBİS aracılığıyla duruşmalara katılmalarının hukuka uygun olduğunu ve Elçi ailesi avukatlarının sanıklara doğrudan soru sorma haklarının sağlandığını belirtti. Gerekçeli kararda, Adli Tıp Kurumu'nun raporları ve olay anına dair yapılan incelemeler sonucu, ölümcül atışın hangi açıdan ve hangi silahtan yapıldığının tespit edilemediği vurgulandı.

Ayrıca Elçi'nin vurulma anına ilişkin herhangi bir kamera kaydı veya tanık beyanı gibi somut delilin bulunmadığı belirtildi. Olay yerinde yapılan keşifler ve bilirkişi raporları, ölümcül atışın hangi silahtan yapıldığının belirlenemeyeceğini ortaya koydu. Elçi ailesinin avukatlarının Londra Üniversitesi Forensic Architecture enstitüsünden aldığı bilimsel rapor da polis memurlarının kuvvetli suç şüphesi altında olduğunu belirtse de, bu delil sanıkların mahkumiyeti için yeterli görülmedi.

Gerekçeli kararda, Elçi'nin vurulma anına dair herhangi bir güvenlik kamerası kaydının bulunmadığı da belirtilerek, TÜBİTAK'ın bu yönde hazırladığı raporda cinayet anını gören bir kayda rastlanmadığı ifade edildi.

memur5.com

Bakmadan Geçme