Tasarruf tedbirleri mi pehlivan tefrikası mı?
Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 17 Mayıs 2024 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ilan edilen kamuda tasarruf tedbirlerini eleştirerek, bu tür genelgelerin ciddiyetten uzak olduğunu belirtti.
Deniz, konuya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Mehmet Bülent Deniz, açıklamasını şu anonsla paylaştı:
"22 yılda;
4 genelge
20 orta vadeli program
21 bütçe yasası
"Bana bir masal anlat baba..."
Deniz, yayımlanan genelgenin, 2002 yılından bu yana dördüncü olduğunu ve bugüne kadar ilan edilen yirmi Orta Vadeli Program'da (OVP) ve merkezi bütçe yasalarında kamuda tasarruf yapılacağının belirtildiğini hatırlattı. Deniz, “İlk olarak 27 Haziran 2003 tarihinde yürürlüğe giren 2003/39 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu harcamalarında tasarrufa ilişkin önlemler açıklanmış, ardından 18 Ocak 2007 tarihli 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yine kamuda tasarruf yapılacağı iddia edilmişti. Siyasi iktidar, 30 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile de yoluna devam etmişti” ifadelerini kullandı.
Mehmet Bülent Deniz, “Fazla genelge göz çıkarmaz” anlayışıyla hareket edilerek son olarak 17 Mayıs 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamuda tasarruf yapılacağının duyurulduğunu belirtti. Deniz, bu tür genelgelerin bugüne kadar bir metinden öteye geçmediğini ve kamuda tasarrufun yirmi yıldır gerçekleştirilmediğini söyledi.
Deniz, yayınlanan son genelgenin de üç yıllık bir döneme ilişkin düzenlemeler içerdiğini ve bu nedenle de ciddiyetten uzak olduğunu belirtti. “Birbirinin benzeri kamuda tasarruf genelgeleri ile ekonominin düzeleceği hayalini kuranlar, toplumun büyük çoğunluğunu oluşturan ücretli, emekli, esnaf, işsiz ve öğrenci kesimi yaşamını sürdürebilmek için büyük bir mücadele vermekte olduğunu anımsamalı ve pehlivan tefrikasına dönen 'kamuda tasarruf' söylemleri yerine, Anayasa'da yer alan 'sosyal devlet' ilkesi çerçevesinde önlemler düşünmelidir” değerlendirmesinde bulundu.