Tayvan'da halk
Tayvan'da 16 Ocak'ta gerçekleştirilecek seçimde sandık başına giden seçmenlerin ortak beklentisi Çin ile 'orta yol'un bulunması ve ekonomide iyileşme olması yönünde.
AA ekibi, Tayvan'ın başkenti Taipei sokaklarında halkın nabzını tuttu.
22 milyon nüfuslu Tayvan'da 18 milyon 600 bin seçmenin oy kullanma hakkı bulunuyor. Bölge genelindeki 15 bin 600 seçim noktasında sandık başına gidecek halk, Tayvan'ı gelecek 4 yıl yönetecek başkan, başkan yardımcısı ve parlamento üyelerini seçecek. Seçimlere katılımın en az yüzde 70 olmasının beklendiği Tayvan'da seçmenlerin ortak beklentisi, Ana Kıta Çin ile ilişkilerde 'orta yol'un bulunması ve ekonomide iyileşme olması yönünde.
Tayvan'da başkanlık için son iki dönem bu görevi yürüten milliyetçilerin lideri Ma Ying-jeou'nun partisi Kuomin Tang'ın (KMT) yeni adayı Eric Chu, Demokratik İlerleyiş Partisi'nin (DPP) kadın adayı Tsai Ing-wen ve Önce Halk Partisi (PFP) adayı James Soong yarışıyor.- DPP'nin kadın adayı Tsai, anketlere göre öndeTayvan'da bir lider en fazla iki dönem (8 yıl) başkanlık yapabiliyor. Son kamuoyu yoklamalarında DPP'nin kadın adayının seçim yaklaştıkça oyunu artırdığı dikkati çekiyor. Anketlere göre, DPP'li Tsai, başkanlık için yüzde 40'ten fazla oy alabilecek tek aday.
Şi-Ma görüşmesi, seçim öncesi dengeleri değiştirdi
Kuomin Tang parti yönetiminin, Pekin ile yakınlaşma emareleri göstermesi, Tayvanlı seçmen tarafından tepkiyle karşılanıyor. Geçen kasım ayında Başkan Ma Ying-jeou, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Singapur'da bir araya gelmişti.
Tayvan'da etkili iki partiden KMT, Tayvan'ın Çin ile birleşmesini 'müzakere edilebilir' olarak değerlendirirken, DPP, 'Ana Kıta ile ilişkileri değerlendirme dışı bırakmıyoruz' söylemlerinin arkasında muhafazakar bir eğilim gösteriyor.
Halkın beklentisi 'daha iyi bir Tayvan'
Cang Surong, başkanlık ve meclis seçimlerinde netice ne olursa olsun, halkın beklentisinin ekonomi ve ulusal güvenlik alanlarında 'daha iyi bir Tayvan' olduğunu vurgulayarak 'Son yıllarda ekonomide kötümser hava hakim, seçim sonrası bu gidişatın müspet yönde değişmesini umuyorum' ifadesini kullandı.
'Diyalog, fırsattır'
Cang Surong, Ana Kıta Çin ile ilişkiler boyutunun Tayvan seçimlerinde en önemli başlıkların başında geldiğinin altını çizerek Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Tayvan lideri Ma Yingciu ile kasım ayında Singapur'da yaptığı görüşmeye ilişkin ise 'Diyalog, her zaman için fırsat demektir' dedi.
'Tayvan halkının iki zıt kutuptan birini seçmeye zorlanması çok üzücü'
Vang Bocün, 'KMT ve DPP, Tayvan'ın birbirine zıt kutuplardaki iki partisi. Ne yazık ki Tayvan siyaseti, halen orta yolu bulacak, halkın arzu ve isteklerine karşılık verecek ılımlı bir parti çıkaramadı. Tayvan halkının iki zıt kutuptan birini seçmeye zorlanması çok üzücü' dedi.www.memur5.com