TBMM'deki konuşması 28 kez ayakta alkışlanan Abbas: Gazze'ye gitme kararı aldık
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kuruluna hitap ednerek Filistin yönetiminin Gazze'ye gitme kararı aldığını duyurdu. Türkiye'nin Filistin'e verdiği destekten övgüyle bahseden Abbas, 'Her gün İsrail'in Gazze'deki katliamlarına uluslararası toplum nasıl sessiz kalıyor?' dedi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı tarihi konuşmada, Filistin yönetiminin Gazze'ye gitme kararı aldığını duyurdu. Abbas konuşması sırasında 28 kez ayakta alkışlandı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu 25 Temmuz'da Washington DC'de ABD Kongresinde konuşma yapmış, ve Kongre üyelerince 50 kez alkışlanmıştı.
Abbas, TBMM Genel Kuruluna hitabında Filistin halkının yaşadığı sıkıntılara ve uluslararası toplumun sessizliğine dikkat çekti. Genel Kurul toplantısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bakanlar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve eski TBMM başkanlarının yanı sıra büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri de katıldı. Milletvekilleri, toplantı boyunca Türk ve Filistin bayraklarının yer aldığı atkılar taktı.
TBMM'den Filistin'e Destek
Toplantının açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazze'de yaşanan olayların soykırım boyutlarına ulaştığını belirtti. Kurtulmuş, Türkiye'nin Filistin davasına ve Gazze halkına verdiği desteği vurgularken, "Türkiye'nin bütün kurum ve kuruluşları, Filistin halkının sesi olmaya, Filistin'in acılarını hafifletmeye ve İsrail'in saldırganlığını durdurmak için elinden gelen bütün güçle mücadele etmeyi sürdürüyor" dedi. Ayrıca, 8 Ekim'den itibaren İsrail hükümetinin işlediği insanlık suçlarına karşı TBMM'nin inisiyatif aldığını ve bu konuda kayıtsız kalmadığını ifade etti.
Kurtulmuş, Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Yaser Arafat ve Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmet Yasin'in şahsında Filistin davasının mücahitlerini rahmetle andı. Gazze'de 8 Ekim'den bu yana şehit düşen 40 binden fazla insanın saygıyla yad edildiğini belirterek, "Masum insanların hayattan koparılması uluslararası toplumun da bir kez daha sorumluluk alması gerektiğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu. Ayrıca, Gazze şehitlerinin öncüsü İsmail Haniye'nin şehadeti ve tavrı hakkında bilgi vererek, Haniye'nin, Filistin halkının yanında durmaya devam edeceğini vurguladı.
Türkiye'nin Filistin Davasına Desteği
Kurtulmuş, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in suçlarının sorgulanması konusunda gösterdiği direnci övdü. "Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in suçlarının sorgulanması konusunda görüş beyan eden bir ülke olarak Filistin davasına sahip çıkmıştır" dedi. Türkiye'nin, Filistin'in yanında duran ve destekleyen uluslararası bir duruş sergilediğini ifade eden Kurtulmuş, İsrail'in suçlarının uluslararası platformlarda hesap vereceğini belirtti.
Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın Konuşması
Ardından, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kürsüye davet edildi. Abbas, konuşmasına Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te hayatını kaybedenleri anarak başladı ve Genel Kurul'u Fatiha okumaya davet etti. Abbas, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının uluslararası toplum tarafından sessizce izlenmesini eleştirirken, Türkiye'nin liderliğindeki desteğin takdir edilmesi gerektiğini belirtti. "Türkiye'nin öncü rolünü takdirle karşılıyoruz. Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlığa yönelik meşru haklarını savunan cesur ve ilkeli tutumundan dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyoruz" dedi.
Abbas, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği desteği övdü ve "Türkiye, Gazze Şeridi'ne on binlerce ton insani yardım gönderdi. Türkiye hastanelerinde yaralıları kabul etti ve sokaklarında dayanışma gösterilerinde bulundu. Türk kardeşlerimiz her alanda siyasi, diplomatik, parlamento ve hukuki alanlarda varlık göstererek bizim yanımızda yer aldılar" şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye'nin Gazze'deki soykırım suçları karşısında Uluslararası Adalet Divanı'nda açılan davaya müdahil olmasını ve İsrail ile ticareti durdurmasını övgüyle değerlendirdi.
Gazze'nin Geleceği ve Filistin'in Direnişi
Abbas, İsrail'in Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'te yürüttüğü soykırımın Filistinlileri tehcir etmeye yönelik bir plan olduğunu vurgulayarak, "Bu asla olmayacaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu asla gerçekleşmeyecektir" dedi. Filistin halkının toprağına, vatanına ve kutsallarına bağlı olduğunu ifade eden Abbas, Gazze'nin yeniden inşası için uluslararası destek ve işbirliği çağrısında bulundu. Ayrıca, Filistin topraklarının parçalanmasına yönelik tüm planları reddettiklerini ve Gazze'nin bağımsız Filistin devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.
Toplantı ve Sergi
Konuşmaların ardından TBMM Genel Kurulu toplantısı sona erdi. Başkan Kurtulmuş ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistin ile ilgili görsellerin yer aldığı ve Osmanlı Devleti dönemine ait Mescid-i Aksa ve Filistin belgelerinin de bulunduğu sergiyi gezdiler. Sergi, Filistin'in tarihi ve kültürel mirasını yansıtan önemli eserler sunarak, ziyaretçilere Filistin'in geçmişi ve mevcut durumu hakkında bilgi verdi.
Sonuç olarak, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın TBMM'deki konuşması, Türkiye'nin Filistin davasına olan güçlü desteğini ve uluslararası toplumun sorumluluklarını yeniden gözler önüne serdi. Abbas'ın Gazze'ye yapacağı ziyaret ve Türkiye'nin desteği, Filistin halkının direnişini ve uluslararası dayanışmayı daha da pekiştirecek.
Abbas 28 kez ayakta alkışlanırkan Netanyahu ABD Kongresi'nde 50 kez alkışlanmıştı
Abbas'ın 28 kez ayakta alkışlanması akıllara Netanyahu'nun konuşmasının ABD Kongresinde 50 kez alkışlarla kesilmesini getirdi. 7 Ekim 2023'ten bu yana 40 bini aşkın Filistinliyi hunharca katleden terör makinesi İsrail'in başbakanı Benjamin Netanyahu'nun 25 Temmuz 2024'te Washington DC'deki ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada yaşananlar tarihe kara bir leke olarak geçmişti. . Netanyahu, Kongre üyeleri tarafından 3 dakika 40 saniye süren bir alkışla karşılandı ve 56 dakika süren konuşması boyunca 50 kez alkışlandı. Konuşma sırasında dışarıda Netanyahu'nun politikalarını protesto eden binlerce kişi, ABD polisi tarafından biber gazı ve ses bombalarıyla dağıtıldı. Netanyahu, protestocuları İran'ın “kullanışlı aptalları” olarak nitelendirirken, Kongre üyeleri Netanyahu'yu sürekli alkışladı. Demokrat vekillerden bazıları konuşmayı boykot etti ve eleştirilerde bulundu. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Netanyahu'nun konuşmasını “Kongre'ye hitap eden en kötü sunum” olarak değerlendirirken, Senatör Bernie Sanders da Netanyahu'yu savaş suçlusu ve yalancı olarak nitelendirdi.