TBMM'nin bu haftaki gündemi: 9. yargı paketi, emekli ve vergi düzenlemesi ile Öğretmenlik Meslek Kanunu

TBMM, dört önemli kanun teklifini görüşmek için 23 Temmuz'da toplanıyor. En düşük emekli aylığı 12.500 liraya çıkarılacak ve 9. Yargı Paketi ele alınacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta dört önemli kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. 23 Temmuz Salı günü başlayacak olan TBMM Genel Kurulu'nun ilk gündem maddesi, vergi ve sosyal güvenlik alanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olacak.

En Düşük Emekli Aylığı 12.500 Liraya Yükseltilecek

Bu teklife göre, en düşük emekli aylığı 12.500 liraya çıkarılacak. Teklif ayrıca, vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmasını ve günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarlarının tespit edilmesini öngörüyor. Kıymetli madenlerin borsa rayici ile değerlendirilmesi ve ödeme sistemlerindeki usulsüzlükler için ağırlaştırılmış cezalar da teklifte yer alıyor.

Deprem yardımları için KDV istisnası getirilirken, yurt dışına çıkış harcı 500 liraya yükseltilecek. Kamu görevlilerine yönelik toplu sözleşme ikramiyesi ve sendika üyelik ödentileri konusunda da düzenlemeler yapılacak.

9. Yargı Paketi Genel Kurulda

Genel Kurul, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen ve çeşitli yargı reformlarını içeren "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni de ele alacak. Bu teklifle, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak, hakim ve savcı yardımcılığı mülakatına çağrılacak aday sayısı artırılacak. Ayrıca, trafikten men edilen araçların satış usulü yeniden düzenlenecek ve evlilikle ilgili soyadı kullanımına ilişkin yenilikler getirilecek. Hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılması ve arabuluculuk eğitimi ile ilgili değişiklikler de bu pakette yer alıyor.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Görüşmeleri Devam Edecek

Vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin kanun teklifi ile 9. Yargı Paketi'nin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, daha önce ertelenen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine devam edilmesi bekleniyor.

Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Düzenlemeler

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sahipsiz hayvanlarla ilgili düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni görüşmeye devam edecek. Bu teklife göre, saldırgan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacak. Rehabilite edilen hayvanlar bakımevlerinde barındırılacak ve veri sistemine kaydedilecek. Yerel yönetimlerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, yetkililere hapis cezası verilecek ve hayvanlarını terk edenlere yönelik idari para cezası artırılacak. Kedi ve köpek sahiplerinin hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemiyle kayıt altına aldırmaları zorunlu hale getirilecek.

Tüketicilerin Korunması İçin Yeni Tedbirler

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin görüşmelerine başlayacak. Bu teklifle, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin elektronik ortamda yapılabilmesine imkan sağlanacak, doğrudan satış sistemi düzenlenecek ve ticari reklamlarla ilgili uzlaşma müessesesi uygulanacak. Ayrıca, yurt içi pazar yerlerinin rekabet gücünü artırmak için destekleyici tedbirler alınacak.

Komisyon ve Alt Komisyonlar

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu kolluk uygulamaları ve insan haklarının korunması konusunda bilgilendirecek. Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Türkiye'de Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu ilk toplantısını yapacak ve çalışma takvimini belirleyecek.

Salı ve çarşamba günleri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

memur5.com

Bakmadan Geçme