TCMB faiz indirimine ne zaman başlayacak?

Merkez Bankası, eylül ayı toplantısında faizleri sabit tutarken, ekonomistlerin dikkatleri karar metnine ve faiz indirimi sinyallerine çevrildi.

TAKİP ET

Merkez Bankası, eylül ayı toplantısında faizleri sabit tutarken, ekonomistlerin dikkatleri karar metnine ve faiz indirimi sinyallerine çevrildi.

Ekonomistlerin beklentilerine göre faiz indirimi ekim ayında beklenmiyor, ancak yılsonu ve 2025 başları için olasılıklar tartışılıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayı toplantısında politika faizini yüzde 50'de sabit tutma kararı aldı. Karar sonrası ekonomistler, metindeki değişiklikler ve faiz indirimi olasılıklarını değerlendirdi.

Ekonomist Ali Hakan Kara, karar metnindeki değişikliklere dikkat çekerek, TCMB'nin tonunun yumuşadığını, ancak ekim ayında bir faiz indirimi beklenmediğini belirtti. Murat Sağman da ekim ayında faiz indirimi olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Ancak Dr. Tuğberk Çitilci, ekim ayında 250 baz puanlık bir faiz indirimi olabileceğini öne sürdü. Orkun Gödek ve Güldem Atabay ise faiz indiriminin son çeyrekte, özellikle aralık ayında gerçekleşebileceğini ifade etti.

Capital Economics'ten Nicholas Farr ise, TCMB'nin faizleri düşürmeye başlamadan önce dezenflasyon sürecinin daha fazla ilerlemesini bekleyeceğini, dolayısıyla ilk faiz indiriminin 2025 yılı başında gerçekleşebileceğini savundu.

Faiz indirimi beklentileri arasında farklı görüşler olsa da, TCMB'nin yıl sonu ve 2025 başında parasal genişlemeye gitmesi olası görünüyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme