Tema'dan 'toprak ve İklim' Etkinliği

Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla TEMA Vakfı 'Toprak ve İklim' arasındaki ilişkilere dikkat çekmek için tüm Türkiye'de gönüllülerinin katılımıyla etkinlikler düzenledi.TEMA Vakfı aynı zamanda toprak hedeflerinin Birleşmiş Milletler tar

Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle TEMA Vakfı 'Toprak ve İklim' arasındaki ilişkilere uyanıklık tefriş etmek düşüncesince kffesi Türkiye'de gönüllülerinin katılımıyla etkinlikler düzenledi.
TEMA Vakfı ayrımsız sürede toprak hedeflerinin Birleşmiş Milletler çeşidinden da bildirme edilmiş olmasını kutladı. Etkinlik kapsamında Tema Vakfı Zonguldak Şubesi Başkanı Berran Aydan, Belediye Kültür Merkezi uğrunda matbuat açıklaması yaptı. Aydan meydana getirdiği açıklamada 'Her bireyi hem toprağın korunması hem de hava değişikliklerine illet bulunan kömür ve başka taşıl yakıtlara mebni erke tüketiminin engellenmesi düşüncesince evcil ve millî yönetimlerden taleplerde bulunmaya çağırıyoruz' dedi.
İklim ile toprağın ötekisi ile aşırı yakından ilişik natürel mevcudat bulunduğunun altını çizen TEMA Vakfı Zonguldak Şubesi Başkanı Berran Aydan, 'İnsan faaliyetlerinin ortak kararı kendisine atmosfere salınan limonluk gazları, hava değişikliğinin asliye nedenidir. Ormanların bulunmayan edilmesi, ekincilik topraklarının gaye dışı ve kusur kullanması limonluk gazlarını artırıp hava değişikliğine ulama sağlamaktadır. Geri ağırlık kendisine ise hava değişikliği hızlandırılmış erozyona ve toprak bozumuna illet olmaktadır. Bu menfi etkileşim, toprak, besin ve orman varlıklarımızı direkt gözdağı ediyor. Her bireyi, hem toprağın korunması hem de hava değişikliğine illet bulunan kömür ve başka taşıl yakıtlara mebni erke tüketiminin engellenmesi düşüncesince evcil ve millî yönetimlerden taleplerde bulunmaya çağırıyoruz. TEMA Vakfı'nın toprak gündemi sonuç devirde Birleşmiş Milletler çeşidinden da bildirme edildi. Birleşmiş Milletler 'in Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12'inci Taraflar Konferansı Ekim ayında Ankara'da yapıldı. Konferansa kffesi dünyadan mevrut çırçıplak maşer örgütlerinin mihrak noktası TEMA Vakfı'ydı. Konferans böylece geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında bildirme edilen kffesi dünyada toprak bozunumu sıfırlanması amacı Taraflar Konferansı çeşidinden bildirme edildi. Böylece TEMA'nın kestirmece 25 senedir mücadelesini verdiği toprak hedefleri Birleşmiş Milletler çeşidinden da bildirme edilmiş oldu. TEMA Vakfı, kffesi Türkiye'de gönüllüleriyle beraberce ortak hafta süresince Toprağa Saygı Yürüyüşleri, lansman ve bilgilendirme stantları ve yetişek etkinlikleri düzenleyerek toprağın korunması ve hava değişikliği ile savaş edilmesi düşüncesince harekete mürur çağrısı yapacak. TEMA Vakfı'nın önerileri Erozyonla savaş düşüncesince TEMA Vakfı, topraktaki karbonu destek olmak ve toprağın karbon terviç kapasitesini bırakmak düşüncesince erozyonla savaş düşüncesince şunları öneriyor: Toprağa örtücü nebatat ekilmesi, Damla sulama benzeşim uygulamalara evleviyet verilmesi, Toprak sürümünün en örgen indirilmesi, aşırı ayrışık mahsul ekilmesi, mono-kültür ekincilik yapılmaması, Atmosfere en şişman limonluk gazını salan meydan bulunan bireşimli basma ve ekincilik kimyasalları hesabına örgensel basma kullanılması ve kompost üretilmesi, Mera ve ormanların korunması, Anız yakılmaması ve toprak üstündeki ölmüş bitkilerin toprağa dönmesine müsaade verilmesi, böylece, bitkilerin depoladığı karbonun toprağa dönüp hem toprağı örtmesinin sağlanması hem de karbonun atmosfere dönmesinin engellenmesi, Bilinçsiz şehirleşmenin önüne geçilmesi. Toprağın asfalt yahut betonla mühürlenmesine bariyer olunması gerekmektedir' dedi.

Kaynak: IHA-YEREL

Bakmadan Geçme