Temmuzda kıdem tazminatı tavanı ne olacak?

Kıdem tazminatı tavanı her 6 ayda bir memur maaş katsayısına bağlı olarak artırılıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre belirlenen bu tavan, 1 Temmuz 2024'ten itibaren uygulanacak yeni rakamlarla işçilere ödenecek.

Yıl ortasında emekli olmak isteyenlerin cevabını merak ettiği soruların başında şu geliyor: Temmuzda kıdem tazminatı tavanı ne olacak? Sorunun yanıtını Habertürk'ten Ahmet Kıvanç kaleme aldı...

Habertürk okurlarından H.A., yeni kıdem tazminatı tavanıyla ilgili şu soruyu yöneltti:

"Haziran ayının başında emekliliğe hak kazandım. Aylık brüt ücretim yüz bin liranın üzerinde. 2009 yılı aralık ayından beri aynı işyerinde çalışıyorum. Emeklilik başvurusu için temmuz ayını bekledim. Başvurumu bekletmiş olmam işyeri açısından bir sorun teşkil eder mi? Temmuz ayında kıdem tazminatı tavanında ne kadar artış bekliyorsunuz? Emeklilik dilekçesi için yeni kıdem tazminatı tavanının açıklanmasını beklemem gerekir mi? Emeklilik dilekçesi bakımından 1 Temmuz ile 30 Temmuz arasında fark var mıdır?"

Ahmet Kıvanç, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayısına göre 6 ayda bir artırılıyor ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın genelgesiyle ilan ediliyor. Şu anda 35.058,58 TL olan kıdem tazminatı tavanının Temmuz ayında %20-21 oranında artması bekleniyor. Bu artış, yaklaşık 7 bin TL'ye tekabül ediyor. Brüt ücreti 35.058 TL'nin üzerinde olanlar, Temmuz ayından sonra işten ayrıldıklarında daha yüksek kıdem tazminatı alabilecekler.

Eğer Haziran ayında emeklilik dilekçesi vermiş olsaydınız, 14 yıl 6 aylık çalışma karşılığında 508.349 TL kıdem tazminatı alabilecekken, Temmuz ayını beklemekle en az 100 bin TL daha fazla tazminat alacaksınız.

Genelge ne zaman yayımlanırsa yayımlansın, yeni tavan 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Yani brüt ücreti yüksek olan ve 1 Temmuz 2024'ten itibaren işten ayrılan işçiler, yeni tavan üzerinden kıdem tazminatı alacaklar.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, emekli aylığı çalışanların talep ettiği tarihte başlar. Emeklilik koşullarını sağlayan herkes, emekli olma zorunluluğu olmaksızın, emeklilik dilekçesini geciktirerek kıdem tazminatı tavanındaki artıştan yararlanabilir. Bu, çalışanların yasal hakkıdır ve işyeri bu konuda herhangi bir sorun çıkaramaz.

memur5.com

Bakmadan Geçme