'Tip 2 diyabet çocuklarda giderek yaygınlaşıyor'
- Başkent Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Sangün: 'Tip 2 diyabetin ergenlik öncesi yaşlarda da görüldüğü vakalarla karşılaştık. Tip 2 diyabet bu yaş çocuklarda da giderek yaygınlaşıyor, çünkü giderek hareket etmeyen, apartmanlarda odalarında yaşayan, bilgisayar başında oturan, hazır yemek tüketmeyi seven, nadiren kullanılması gereken paketli gıdaları günlük tüketen bir çok çocuğumuz var'
ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Tip 2 diyabetin, özellikle beslenme ve yaşama alışkanlığı değişikliği nedeniyle ergenlik öncesi çocuklarda da görülmeye başlandığı bildirildi.
Başkent Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Sangün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü için 'Şeker Hastalığıyla Mücadele' başlığını seçtiğini belirtti.
Halk arasında 'şeker hastalığı' olarak bilinen diyabetin öldürücü sonuçları olduğu kadar uzun vadede yaşam kalitesini de son derece olumsuz etkileyip vücudu yıprattığını ifade eden Sangün, 'Asıl önemli olan uzun dönem sorunlar. Uzun dönemde eğer kontrol altına alamazsak, 15-20 yıl gibi bir sürede böbrekleri, kalbi, damarları, sinirleri harap edebiliyor. Geri dönüşsüz görme kaybı oluşabiliyor. Bu açıdan hastalık uzun vadede kontrol altına alınması gerekir.' dedi.
Doç. Dr. Sangün, farklı genetik diyabet formları olsa da kabaca 'Tip1' ve 'Tip2' diye ayrıldığını, Tip1'in insülin eksikliğiyle ortaya çıktığını, diğerinin ise insülinin eksik değil, etkisiz olmasıyla baş gösterdiğini vurguladı.
Tip1 diyabetin neredeyse yeni doğana kadar olmak üzere çok daha küçük yaşlarda görülmesi söz konusu iken, Tip2'nin daha büyük yaşlarda ortaya çıktığını ifade eden Özlem Sangün, şunları söyledi:
'Eskiden 'çocukluk çağında Tip2 görülmez' diye bir teorik bilgi vardı. Artık ergen yaşlarda, hatta ergenlik öncesi dönemde bile görülebildiğine şahit oluyoruz. Tip2 diyabet bu yaş çocuklarda da giderek yaygınlaşıyor, çünkü giderek hareket etmeyen, apartmanlarda odalarında yaşayan, bilgisayar başında oturan, hazır yemek tüketmeyi seven, günlük olarak paketlenmiş gıda tüketen bir çok çocuğumuz var.'
Sangün, çocuk yaşta Tip2 diyabet nedeniyle şeker komasına girmiş vakaları dahi gördüğüne dikkati çekti.
- 'Yaşam tarzı, ilaç kullanımı kadar önemli'
Doç. Dr. Sangün, Tip2 diyabete karşı çocukların beslenme ve yaşam tarzına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Çocukların kahvaltı yapmamaları, abur cubur gıdaları normal ara öğünmüş gibi sıklıkla tüketmeleri ve spordan uzaklaşmalarının Tip2 diyabetin yaygınlaşmasında rol oynadığına vurgu yapan Özlem Sangün, 'Tip2 diyabetle ilgili bir farkındalık yaratılması gerek. Bu önemli, çünkü obezite çağımızın salgını. Artık Dünya Sağlık Örgütü bunla ilgili kıtalararası salgın alarmı verdi. Bu seviyede bir obezite sıklığı var. Bu her ülke için geçerli. Gelişmiş ülkelerde daha da fazla. Obezitenin diyabetle ilişkisi çok yaygın. Obetize, diyabet ve ilişkili hastalıkları engellemek lazım.' diye konuştu.
- Açık havada egzersiz önerisi
Sangün, Tip2 diyabete karşı çocukların günün belirli zamanında hareketli olmalarını da önerdi.
Her çocuğun en az bir saatlik süreyi mümkünse ev dışında ve açık havada egzersizle geçirmesini tavsiye eden Doç. Dr. Sangün, şöyle konuştu:
'Çocuklar, bilgisayar, televizyon, tablet gibi cihazlar dahil ekran başında günde 1, 2 saatten fazla vakit geçirmemeli. Yemeklerini daha çok evde, mevsimine uygun hazırlamaya gayret etmeliyiz. Hazır, önceden pişirilmiş, işlenmiş etler, paketlenmiş gıdalardan çok, kendi hazırladığımız gıdalarla ara öğün yapmalıyız. Beslenme düzenine dikkat edeceğiz, kahvaltısız evden çıkmayacağız. Tüm bu yaşam tarzını düzenleyecek yaklaşımlar, ilaç kullanımı kadar önemli.'