Toplu sözleşme hakları genelge ile kaldırılamaz
Personel servislerinin kaldırılması ve lojman kiralarının artırılması gibi kararlarla ilgili tepkilerini dile getiren Türkiye Kamu-Sen, toplu sözleşme ile kazanılan hakların genelge ile kaldırılmaması gerektiğini savundu.
Cumhurbaşkanlığı genelgesi yargıya taşındı
Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türkiye Kamu-Sen, Cumhurbaşkanlığı'nın kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını kısıtlayan tasarruf genelgesini yargıya taşıdı. 17 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan genelge, lojman kiralarını artırıyor, personel servislerini kaldırıyor ve kamuya alınacak personel sayısını sınırlandırıyor. Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen), bu düzenlemelerin iptali istemiyle dava açtı.
Türkiye Kamu-Sen'in itirazları
Kamu-Sen, yeni personel alımının emekli olan kamu görevlisi sayısıyla sınırlandırılmasını eleştiriyor. Bu kararın, artan nüfus ve hizmet ihtiyacı karşısında kamu çalışanı açığını daha da büyüteceği belirtiliyor. Ayrıca, personel servislerinin kaldırılmasının 85 milyon TL tasarruf sağlayacağı ifade edilse de, personelin ulaşım kartları ve artacak akaryakıt masraflarının bu tasarruftan daha fazla maliyet yaratacağı vurgulanıyor.
Toplu sözleşmeye darbe
Türkiye Kamu-Sen, toplu sözleşme ile alınan kararların idari kararla iptal edilmesinin sendikacılık ve toplu sözleşme ilkelerine aykırı olduğunu belirtiyor. Bu durum, toplu sözleşme özerkliğini yok sayarak örgütlenme özgürlüğüne darbe vuruyor. Ayrıca, bu tür kararlar, diğer toplu sözleşme hükümlerinin de iptal edilebilmesinin önünü açıyor.
Lojman kiralarının artışı
Son yıllarda ev kiralarındaki fahiş artışlar, kamu görevlilerinin büyükşehirlerde ve tatil beldelerinde çalışmasını zorlaştırıyor. Kamu lojmanlarının kiralarının rayiç bedel üzerinden değerlendirilmesi, kamu hizmetlerinin aksamasına yol açıyor ve beklenen etkiyi yaratamıyor.
Hukuki dayanaklar
Halen yürürlükte olan toplu sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararları, personel servisleri, seyahat kartları ve giyim yardımları gibi birçok hususta kanun gücünde hükümlere sahip. Bu kanun hükmündeki kararların genelgeler veya yönetmeliklerle kaldırılması, normlar hiyerarşisine aykırı ve hukuka aykırı bir durum yaratıyor.
Tasarruf bahaneleri ve esnek çalışma
İktidar, "kamuda tasarruf" adı altında esnek çalışma modelini yeniden gündeme getirdi. Sendikalar, esnek ve uzaktan çalışma modellerinin ancak daha düşük maaşlarla bütçeye katkı sağlayacağını belirtiyor. Kamu-Sen, esnek ve kısmi çalışma modellerinin güvencesiz istihdama ve düşük ücretlere yol açacağını, kamu hizmetlerinin aksamasına neden olacağını vurguluyor. Anayasanın 128. maddesine uygun olarak, kamu hizmetlerinin asli ve sürekli devlet memurları eliyle görülmesi gerektiğini ifade ediyor. Esnek çalışma modellerinden uzak durulması, kamu hizmetlerinin etkili ve verimli sunulması için vazgeçilmezdir.
Kahveci'nin açıklaması
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuya ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulundu.
Kahveci şunları kaydetti:
"Memur ve emeklilerimizin hakları için 22 Mayıs Çarşamba (yarın) tüm illerimizde saat 12:30'da eş zamanlı olarak basın açıklaması yapacağız.
????Beklenti ve taleplerimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşacağız."