Türk-İş: Asgari ücretin erken konuşulması zamlara yol açtı

Konfederasyon Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin erken konuşulmasının ardından zamların geldiğini belirterek, işçilerin sadece yüzde 14'ünün sendikalı olduğunu ve asgari ücret tespitinde işçilerin sözünün geçmediğini vurguladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'deki işçi sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Atalay, asgari ücretin tespitine dair tartışmaların erken başlamasının, kiralara ve market fiyatlarına yapılan zamlara zemin hazırladığını belirtti. Atalay, asgari ücretin 2025 için dört ay önceden konuşulmasının kimseye fayda sağlamadığını, aksine sadece zamların önünü açtığını ifade etti.

Atalay, İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek, asgari ücretle ilgili tartışmaların Türkiye'nin gündeminden düşmediğine dikkat çekti. Temmuz ayında TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK'in ortak toplantısında, işçilerin sorunlarının çözümüne yönelik bir yol haritası belirlediklerini ve bu yönde çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Ayrıca, Ankara'da gelecek hafta pazar günü büyük bir miting yapacaklarını, bu mitinge 2 bin otobüsün katılacağını ve emekli, asgari ücretli ile taşeron işçilerin konuşacağını belirtti.

Atalay, asgari ücretin tespit sürecinde işçilerin yalnızca yüzde 14'ünün sendikalı olduğunu vurguladı. “Güç patronların, zenginlerin elinde. Görevini yapan işveren de var ama sayıları çok az. Elinden gelse kuru ekmeğe, çorbaya işçi çalıştıracak zihniyette işverenler var” şeklinde sert açıklamalar yapan Atalay, işçilerin maaşlarının düşüşe geçmesinin ardından evde huzurun da bozulduğuna dikkat çekti. “Para yoksa evde huzur yok. Bedeli hep biz ödüyoruz biraz da başkaları ödesin” dedi.

Zenginler Daha Zengin, Orta Tabaka Yok Oluyor

Atalay, Türkiye'de yaklaşık 30 milyon kişinin 12 bin TL ile 20 bin TL arasında maaş aldığını belirtti ve bunların çoğunluğunun emekli ve asgari ücretli olduğunu söyledi. Bu durumun, orta sınıfın yok olması ve zenginlerin daha da zenginleşmesiyle sonuçlandığını dile getirdi. Atalay, "Son yıllarda zengin daha da zengin oldu, orta tabaka diye bir şey kalmadı" diyerek Türkiye'deki ekonomik eşitsizliğe dikkat çekti.

Ergün Atalay, emekli maaşlarındaki düşüşün önlenmesi gerektiğini belirtti. 2024'te emekli olmayı planlayan işçilerin maaşlarındaki kayıpların büyük olacağını söyleyen Atalay, bunun önüne geçilmezse işçilerin önemli bir kısmının büyük bir kayıp yaşayacağını ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu konuya olumlu baktığını ancak Maliye Bakanlığı'nın olumsuz yaklaşımda olduğunu belirtti. Atalay, enflasyona dayalı politikaların ülkeyi kötü bir noktaya götürebileceğini ve bu durumun çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Atalay, işverenlerin çalıştırma anlayışını eleştirerek, bazı işverenlerin işçileri düşük maaşlarla çalıştırmayı hedeflediğini belirtti. “Elinden gelse kuru ekmeğe, çorbaya işçi çalıştıracak zihniyette işverenler var” diyen Atalay, işçilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakanlar ile Görüşmeler Devam Ediyor

Atalay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştüklerini, ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmediğini belirtti. Atalay, "Zaten onun dünyaya bakışını biliyorum, o yüzden görüşmedim" diyerek, hükümet yetkililerinin işçi haklarına ilişkin tutumlarını eleştirdi.

Atalay, sorunların çözülmesi adına mücadelesini sürdüreceklerini ve ülke gündemini meşgul etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

memur5.com

Bakmadan Geçme